Ideaal ondernemerschap

Begin van de week bracht ik een bezoek aan Nieske Neimeijer in Heino. Varkens volgende haar de afgelopen tijd, tijdens de voorbereidingen voor de open dag die ze hield op 22 juni. Als dank daarvoor bracht ik haar een presentje. Nieske en haar man Jeroen namen het reguliere varkensbedrijf over van haar schoonouders en maakten er een biologisch bedrijf van. 

Uit de manier waarop ze sprak, kon ik al snel afleiden dat dit niet een keuze was vanuit ideële motieven. Nieske houdt van haar dieren en vindt het prettig om op deze manier met ze te werken. Maar de biologisch houderij is voor haar geen doel op zich. Het is een middel om te kunnen doen waar haar hart ligt: het houden van varkens en daarmee in haar levensonderhoud voorzien. Ze is dan ook per definitie geen tegenstander van de reguliere houderij. Het was voor haar alleen geen optie.

Uitbreiden van het reguliere bedrijf was op die lokatie niet mogelijk en daarom bekeken zij en haar man hoe ze met de huidige bedrijfsomvang toch door konden boeren. Er bleek ruimte voor dit aantal varkens bij De Groene Weg, die de vraag naar biologisch vlees en het aanbod op elkaar afstemt. Zomaar toetreden is dus ook geen optie. Aan de voorwaarden die gelden binnen de keten konden ze voldoen. En zo was daar de biologische houderij als kans om het familiebedrijf te laten voortbestaan.

Volgens mij een goed voorbeeld van 'nieuw' ondernemerschap. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen, inspelen op vragen uit de markt. In het geval van Nieske gaat ze ook echt als ondernemer in die biologische keten aan de slag. De houderijvorm is een 'concept' waar vraag naar is vanuit de consument. Dat is de basis voor haar bedrijfsvoering.

Je ziet het op meer plekken in de varkenshouderij ontstaan: varkenshouders die proberen via een uniek concept in te spelen op wat de eindgebruiker van ze vraagt. Het succes van die concepten zal óók afhangen van de flexibiliteit om in te spelen op veranderende marktbehoeften. Nog meer dan bij Nieske, waar De Groene Weg er als ketenregisseur tussen zit, zullen die ondernemers niet zozeer met hun éigen idealen, maar vooral met die van hun afnemers bezig moeten zijn. 

Ik vond het mooi om te zien dat een onderneemster als Nieske, in een houderijconcept dat aan de afnemerskant toch vooral gestoeld is op idealen, zo nuchter, markt- en ondernemersgericht kan opereren. Ik denk dat zij een mooi voorbeeld is voor veel varkenshouders die nog zoeken naar de juiste weg. Ik zou zeggen, zoek haar eens op. Het beeld dat 'de biologische varkenshouder' een puur door idealen gedreven geitenwollensokkentype is, behoort dan echt tot het verleden. Een ideaal ondernemer, dat is ze.

Janneke Janssens
hoofdredacteur Varkens

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer