Positiever beeld voerwinst

De economische resultaten in de zeugenhouderij van het afgelopen halfjaar lijken minder slecht dan eerder voorspeld. Dit blijkt uit de nieuwste voerwinstprognoses van DLV Intensief Advies. DLV heeft de prognoses van het afgelopen half jaar herijkt door voortschrijdend inzicht in de gerealiseerde kosten en opbrengsten. Voor de vleesvarkenshouderij pakt de herberekening iets minder positief uit dan gedacht.

Zeugen: beter
In de prognose van vorige maand stond de cumulatieve voerwinstprognose (dus over de voorgaande zes maanden) voor de zeugenhouderij nog op 573 per gemiddeld aanwezige zeug. Op basis van de herijking komt de cumulatieve prognose tot en met juni uit op 612 en inclusief juli op 599 per gemiddeld aanwezige zeug. De verwachtingen voor de komende tijd zijn ook positiever dan eerder voorspeld.
In vergelijking met de eerste zeven maanden van vorig jaar lijkt de voerwinst niet zo goed. Vorig jaar was de cumulatieve voerwinstprognose tot en met juli 754 per gemiddeld aanwezige zeug. Richting het eind van 2012 ging de voerwinst echter behoorlijk onderuit. De vooruitzichten zijn nu beter.
De voerwinst in de zeugenhouderij steeg in juli met 35 ten opzichte van juni. Reden is een hogere biggenprijs. Die zorgt voor een verhoging van de opbrengst met 18 per gemiddeld aanwezige zeug. De verlaging van de voerkosten speelt ook mee. Ten opzichte van juni zijn de voerkosten voor zeugen en biggen met 14 per gemiddeld aanwezige zeug gedaald.
DLV intensief Advies verwacht dat de voerwinst in augustus uitkomt op € 610.

Vleesvarkens minder positief
In de vleesvarkenshouderij zorgt de herijking voor minder positieve resultaten over het eerste half jaar. Ook hier zijn de prognoses aangepast op basis van actuele marktinzichten. De cumulatieve voerwinst stond in de prognose van juni nog op 57 per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Na de herijking is dat 51. Tellen we juli erbij, dan komt de cumulatieve prognose op 58 per gemiddeld aanwezig vleesvarken. In juli 2012 was de cumulatieve voerwinst tot en met juli nog 63.
De verwachtingen voor de tweede helft van 2013 zijn gunstig. In juli steeg de voerwinst met € 22 ten opzichte van juni. Dat is met name toe te rekenen aan betere opbrengstprijzen. De verlaging van de voerkosten heeft ook een positief effect van gemiddeld 5.
DLV intensief Advies verwacht dat de voerwinst per gemiddeld aanwezig vleesvarken voor de maand augustus uitkomt op € 117.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer