NVWA weer controleur diertransporten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat per 1 januari weer toezicht houden op diertransporten. Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer bekend.

De diertransportsector werkt sinds 2011 met het private kwaliteitssysteem QLL. Het systeem moet het welzijn tijdens het transport borgen en verspreiding van dierziekten tijdens transport of tijdens het verzamelen te voorkomen.

In september 2012 bleek het systeem onvoldoende borging te bieden. Toen is er besloten QLL de mogelijkheid te geven het systeem te verbeteren. Ondanks dat er volgens de NVWA veelbelovende zaken in gang zijn gezet is het effect hiervan nog onvoldoende aantoonbaar. Dat komt onder andere door de veelheid aan partijen en belangen, schrijft Dijksma.

Het bestuur van QLL heeft aangekondigd om per 1 september 2013 een meer risicogericht systeem van controles in te voeren. Slecht presterende bedrijven krijgen meer controles. Heroverweging kan volgens de bewinsvrouw allen plaatsvinden als QLL duidelijke garanteis kan geven dat alle tekortkomingen op dat moment zijn opgelost en het verbeterplan volledig ten uitvoer is gebracht.

De NVWA heeft de opdracht gekregen om per direct de invoering van de klepkeuring bij varkenstransporten per 1 januari 2014 voor te bereiden. Dijksma komt daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer die wil dat de overheid toeziet op de veetransporten en niet de sector zelf.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer