Lange staarten

Onvoorstelbaar vind ik het verdrag van Dalfsen. De Nederlandse varkenshouderij wordt steeds weer geconfronteerd met nieuwe ideeën en binnen 'no time' is er weer een akkoord over de invoering hiervan.

Ik ben persoonlijk absoluut niet tegen de inbreng van nieuwe ideeën. De open innovatiedagen in Sterksel zijn wat mij betreft een goed voorbeeld om te laten zien dat de sector innovaties wil testen en verder wil onderzoeken. Maar tussen onderzoeken en invoeren zit wat mij betreft wel een groot verschil. Het lijkt wel of er onvoldoende wordt nagedacht over de consequenties. Zeker als we denken voor de (Europese) muziek uit te moeten lopen!

Waar het mij met name om gaat is dat we te maken hebben met het feit dat wij een exporterend land zijn. En vanuit dat oogpunt moeten we ook kijken of de voorgestelde veranderingen wel bedrijfseconomisch verantwoord zijn. Maar voor de sector staat er één heel belangrijke vraag centraal; Wat vraagt/accepteert onze afzetmarkt en wat is die bereid hiervoor te betalen? Ter herinnering wil ik vermelden dat we ook te vroeg begonnen zijn met beren mesten en dit hebben moeten terugdraaien omdat de Duitse vleesmarkt dit niet accepteerde.

Jaarlijks moeten we zeven à acht miljoen biggen exporteren, we hebben in Nederland nu eenmaal onvoldoende capaciteit om al die biggen zelf af te mesten. Één van de belangrijkste exportlanden voor ons is Duitsland. Onze buren krijgen echter ook volop biggen aangeboden uit onder andere Denemarken. Zouden onze buren wel bereid zijn onze biggen met lange staarten te accepteren als bijvoorbeeld Denemarken biggen mag leveren met korte staarten?
Ik moet dan denken aan een uitspraak van Johan Cruijff: 'Ieder nadeel heb zijn voordeel', maar ik zie het voordeel niet voor onze varkenshouderij om stapsgewijs naar lange staarten te gaan.

Er dreigt in Nederland een beeld te ontstaan dat biggen met een lange staart beter af zijn! Dat zou onder bepaalde voorwaarden kunnen als er geen bijterij ontstaat. Ik zeg niet dat het onmogelijk is om het te realiseren, maar ik vraag mij wel af of we dat als biggenexporterend land kunnen 'verkopen' aan onze afzetmarkt. Overal is een prijs voor, maar biggen met een lange staart zouden zo maar eens een paar euro goedkoper kunnen worden. Op basis van de exportaantallen is dat al snel een waardevernietiging van misschien wel twintig miljoen euro.

Wat mij betreft kunnen we beter niet overhaast nieuwe verdragen of akkoorden sluiten. We kunnen beter eerst alle aspecten goed bestuderen en testen en kijken wat de effecten zijn voor onze exportpositie.

Mijn visie: extra eisen, ja, mits Europees ingevoerd en bedrijfseconomisch haalbaar, betaalbaar en verantwoord voor de varkenshouderij.

Ronald Tibbe
Verkoopleider De Heus Voeders

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer