Veranderingen

Ik vind het opmerkelijk dat de grootste veranderingen vaak niet uit de sector zelf komen, maar van buiten. Een mooi voorbeeld hiervan is de mobiele telefoon. Het zou ondenkbaar en bijna onmogelijk zijn om als varkenshouder meerdere bedrijven op afstand aan te sturen als we nog steeds onze informatie op moesten sparen totdat we bij een vaste telefoonlijn kwamen. Voor internet idem dito. Deze ontwikkeling heeft de bedrijfsvoering en structuur van onze sector en samenleving enorm beïnvloed terwijl de bedenkers daar niet mee bezig waren.

Hetzelfde geldt voor een voorbeeld wat wel dichter bij het boerenerf ligt. Het is namelijk zo dat betere en snellere computers ervoor hebben gezorgd dat de erfelijke vooruitgang van onze landbouwhuisdieren een flinke sprong voorwaarts heeft gemaakt op allerlei onderdelen. Het is dus niet zo dat we door gewone selectie in de fokkerij sneller vooruit zijn gegaan. Ook hier was de invloed door een ontwikkeling van buiten groot. ?Ik moest aan deze voorbeelden denken toen ik recent op een symposium een trendwatcher hoorde voorspellen dat energie in de toekomst gratis zal zijn. Eerder in diezelfde week hoorde ik dat een studente een uitvinding had gedaan waardoor in twintig seconden een batterij wordt opgeladen. ?

De trendwatcher baseerde zijn bewering op het feit dat de zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter worden en dat straks iedereen energie uit de lucht kan halen. Hij vergeleek dit ook met internet, waar gratis Wi-Fi niet meer te stuiten is. Vroeger moest iedereen daarvoor betalen, maar dat staat sterk onder druk. Ondanks sterke tegenstand van grote bedrijven is de ontwikkeling niet meer te stoppen. Het feit dat een batterij straks in no time op te laden is, vergroot alleen nog maar de potentie van tijdelijke bronnen, zoals zonne-energie. De vraag is natuurlijk wat dat voor impact op onze sector zou kunnen hebben.

Ten eerste minder kosten natuurlijk, maar misschien ook minder potentiële inkomsten. Er zijn immers bedrijven die juist denken geld te verdienen met energieopwekking. Interessant is om te bedenken wie geen voordeel bij bepaalde ontwikkelingen hebben. Want zij zullen vooruitgang willen blokkeren. De ervaring leert inmiddels wel dat door de meer open en mondiale samenleving dergelijke ontwikkelingen niet te stuiten zijn. Zeker niet in individuele landen.?Ik ben benieuwd of de betreffende persoon gelijk krijgt en wat dit voor gevolgen zal gaan hebben. Eigenlijk weet ik nu al dat sommige van die effecten heel anders uit zullen werken dan we nu denken. Dat is in het verleden ook gebleken. De dynamiek van dergelijke processen blijft leuk. Het blijft dus oren en ogen openhouden om de goede bruikbare dingen over te nemen of om er als ondernemer tijdig op in te spelen en er je voordeel mee te doen.

Wyno Zwanenburg
?Voorzitter NVV

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer