QR-code op varkensvlees

Al het Nederlandse varkensvlees dat vers en verwerkt in het winkelschap komt te liggen moet worden voorzien van een QR-code. Dat schrijft Eric Douma, voorzitter varkenshouderij LTO Noord in zijn wekelijkse blog. “Dan wordt transparant hoe dat stukje varkensvlees is geproduceerd en kan daar de juiste beloning voor de boer aan worden gekoppeld.”

Volgens de voorzitter dicteert de wetgever momenteel de markt. “In Nederland worden er niet meer varkens gehouden sinds de invoering van dierrechten dus het aanbod binnen Nederland is niet toegenomen. We hebben wel meer welzijns-, gezondheid- en milieumaatregelen moeten treffen. Dit ging niet op vrijwillige basis.”

De ‘beloning’ die varkenshouders ontvangen wordt volgens Douma nog altijd bepaald door vraag en aanbod en handje klap in de markt. “We komen niet los van die wet maar hebben wel via overheidswetten veel extra kosten op ons dak gekregen die niet worden vergoed.”

De vakgroepvoorzitter wil met een QR-code varkensvlees uit de anonimiteit halen. “De consument betaalt dan iets meer, maar koopt dan wel ‘faire trade’. Dat willen we toch met zijn allen?'

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer