Nederlandse varkenshouderij is efficient

De kostprijs in Nederland in 2011 bedroeg € 1,60 per kg slachtgewicht. Dat is drie cent hoger dan concurrent Denemarken, maar flink lager dan Duitsland. Dat blijkt uit een rapport van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). De kostprijs van Duitse varkenshouders bedroeg €1,72 per kg geslacht gewicht.

Een verklarende factor voor verschillen in productiekosten tussen landen zijn verschillen in zeugproductiviteit. Nederland en Denemarken staan aan top met jaarlijks 27 afgeleverde vleesvarkens per zeug, gevolgd door Frankrijk, Brazilië, Duitsland en Ierland met 24-25 afgeleverde vleesvarkens per zeug. Nederland en Denemarken hebben een kostprijs per big die € 9-10 per big lager ligt dan in Duitsland. Anders dan de biggenproductie heeft de vleesvarkensproductie in Nederland maar een matige kostprijspositie.

Voer had in 2011 een aandeel van 60 procent in de kostprijs. Met de stijgende voerprijzen zal dit aandeel nog iets stijgen. Qua voerconversie staat Nederland aan top in de wereld, door een combinatie van hoge zeugproductiviteit, goede daggroei van de vleesvarkens, goed voer, een gunstig slachtgewicht en door een belangrijk aandeel niet gecastreerde varkens. Het saldo van de vleesvarkenshouderij is de afgelopen maanden teleurstellend laag.

Aan de andere kan maken Nederlandse varkenshouders meer kosten voor dierenwelzijn, milieu en ruimtelijke ordening. De kosten daarvoor bedragen 19 cent per kg slachtgewicht. Dit ligt duidelijk hoger dan in andere landen. Vooral milieukosten springen er in Nederland uit. Deze bestaan vooreen belangrijk deel uit mestafzetkosten (circa 7 cent). In Duitsland, Denemarken en Frankrijk liggen deze op circa 2 cent per kg. Ook kosten voor emissiebeperking van circa 3,5 cent zijn hoger dan in andere landen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer