Correcte weergave Big issues

Er is een fout geslopen in de Big issues pagina van het magazine Varkens. Hieronder de juiste weergave.


Juiste werkingsduur Circo vaccinatie belangrijk
Het PCV2 virus (Porcine Circo Virus type 2) is de veroorzaker van PMWS, slijterziekte in de volksmond. De laatste jaren is het beeld veroorzaakt door Circo meer chronisch, subklinisch geworden, met op bedrijfsniveau soms een tijdelijke opflakkering naar de acute vorm. Circo komt op bijna alle bedrijven voor en speelt met name een rol bij de vleesvarkens. Het is daarom belangrijk dat Circo vaccinatie tot de slacht bescherming biedt.
Om dit aan te tonen is een side by side proef uitgevoerd met 522 “Parma varkens” op een bedrijf met 700 zeugen. Hier is de werking van een Circo vaccin (CircoFLEX) gedurende 9 maanden vergeleken met een niet-gevaccineerde contole groep. Beide groepen van 261 varkens verbleven in dezelfde afdeling. De vaccinatie vond plaats op 28 dagen leeftijd. De varkens werden 9 maanden later geslacht.
Bij de niet-gevaccineerde groep varkens waren vlak voor slacht wel verschijnselen én circo virus aanwezig; op dat moment werd er in dezelfde afdeling bij de gevaccineerde groep geen PCV2 virus gevonden en was ook geen circo kliniek aanwezig. De langdurige werkzaamheid van de vaccinatie resulteerde in 6,7% minder sterfte én 5,1 kg méér slachtgewicht in de gevaccineerde groep vleesvarkens ten opzichte van de controle dieren.


BIG Challenge
Team BIG Challenge staat voor veehouderij tegen kanker! Onder de naam Vets4life gaan 8 dierenartsen als deelnemers aan team BIG Challenge, dit zijn ruim 230 deelnemers, samen de uitdaging aan. In het dagelijks leven werken de mensen van Vets 4 life aan diergezondheid, bij team BIG Challenge fietsen ze voor gezonde mensen. Namens Boehringer Ingelheim neemt dierenarts Martijn Steenaert deel aan dit team. Ook hij heeft, zoals zoveel mensen, in zijn directe familiekring ervaring met een sterfgeval ten gevolge van kanker. “Je komt op zoveel plekken en bij zoveel mensen de ziekte kanker tegen! Tegelijkertijd hoor je van baanbrekend onderzoek naar therapieën. Op dat onderzoek mag geen financiële rem zitten” aldus Martijn Steenaert. alle donaties zijn welkom, ook die van u! Ga hiervoor naar de website: www.bigchallenge2013.nl.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer