Innovatiekracht

Erik van der Hijden ‘Waarom de mest nog onder de grond?’ ‘Waarom verstopt een varkenshouder zijn probleem?’ ‘Waarom los je het niet op?’ Dit vroeg Cor van de Ven mij tijdens de voorbereiding van een bijeenkomst. Cor van de Ven is niet zo bekend met onze varkenswereld. Hij is de eigenaar van Vencometic, een bedrijf in huisvesting- en eierverzamelsystemen voor de pluimveesector. Hij heeft in dertig jaar een bedrijf opgebouwd van een eenmanszaak naar een onderneming met meer dan 450 personeelsleden die actief is in zeventig landen. Vencometic zoekt steeds innovatie als oplossing voor problemen in de pluimvee sector. Die innovaties weet het bedrijven te combineren met rendement.
Door met Cor van de Ven te praten en door over zijn bedrijf te lopen, voel je de energie en trots van deze ondernemer. Hij is trots op de pluimveehouderij. Trots op zijn concept de ronddeelstal (ronde kippenstal). Trots op Nederland. Trots op de Brabantse Kempen. En trots op zijn gebouw, de Venco-campus. Dit is een kantoor- en productiegebouw in een vorm van een ei. Het drie hectare grote gebouw is de energiezuinigste van Europa. 
Hier komt nog eens bij dat Cor van de Ven weet waar hij over praat. Hij heeft de eerste systemen bij pluimveehouders in de stal ontwikkeld. Dus hij is ook iemand die weet hoe het is om tussen de pluimeehouders en zijn dieren te staan.
En natuurlijk gaat hier ook van alles mis: met zijn bedrijf, regio of sector. Maar ik vind dat hij hier anders mee omgaat. Hij investeert niet voor niets jaarlijks tientallen miljoenen in innovatie om tot oplossingen te komen. Deze prachtige en krachtige combinatie van ondernemerschap en innovatiedrang is goed voor het bedrijf, maar ook voor de pluimveesector. Ze zouden zuinig moeten zijn op zo’n ondernemer. Wat overigens niet altijd het geval is. Innoveren betekend ook vooruit lopen en je kop boven het maaiveld uitsteken. Dit wordt in Nederland niet altijd gewaardeerd. Ook niet in zijn sector.
Heeft Cor van de Ven dan de oplossingen voor mestdossier van de varkenssector? Mogelijk niet, mogelijk wel. Maar die vraag heb ik hem al wel gesteld. Maar hij houd zich natuurlijk bij zijn eigen sector.
Maar wat kunnen ik of anderen in de varkenshouderij hier dan van opsteken? In ieder geval de trots, de lef en de wil om te innoveren en ondernemen. Ook ik kijk naar zijn bezoek weer anders naar mijn bedrijf. Wat moeten wij als FarmAdvies veranderen? Waar ligt onze innovatiekracht? Ook neem je mee dat we in Nederland het juiste ondernemersklimaat hebben om problemen om te lossen.
Een belangrijke conclusie: kijk eens vaker bij collega ondernemers in de keuken. Zoek hierbij mensen die je inspireren en denken in oplossingen. Het in een anders sector kijken geeft ook weer een andere blik op je eigen sector. En één ding is zeker: het gras is niet groener in de pluimveesector. Ook zij hebben problemen, maar je kunt problemen als een probleem zien maar ook als een kans.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer