Pig Trading Company stelt marge veilig

Door steeds grotere prijsfluctuaties in voer, biggen en varkensvlees en de sterke specialisatie, komen varkensbedrijven eerder in liquiditeitsproblemen. Risicomanagement is dus nodig en daar wil de Pig Trading Company, een nieuw initiatief van DLV, bij helpen. Dit doen zij door vooraf de voerwinst vast te zetten voor een deel van de productie.

Er is vrijwel geen varkenshouder die zijn voer voor een half jaar in het voren inkoopt en biggen of vleesvarkens vooraf voor een vaste prijs verkoopt. Varkenshouders zijn dus afhankelijk van de spotprijzen. Die spotprijzen voor biggen, vleesvarkens en voer fluctueren tegenwoordig steeds sterker en ze volgen elkaar minder goed. De voerprijzen zijn niet meer alleen afhankelijk van de oogsten en de vraag naar voer en voedsel, maar ook van de olieprijzen. Hoge olieprijzen betekenen dat er meer granen naar de biobrandstoffen gaat.

Problemen
Varkenshouders kennen door de sterke prijsfluctuaties steeds vaker een periode met liquiditeitsproblemen. Ze krijgen dan minder geld voor hun biggen of vleesvarkens, dan ze moeten uitgeven aan het voer en de andere toegerekende kosten. Dit betekent dat vooral de voerleverancier steeds vaker moet bijspringen om het bedrijf te laten overleven.

Kan anders
Dat kan en moet anders vinden Dirk Coucke van DLV België en Paul Bens van DLV Intensief Advies. In België zijn hiertoe al twee Pig Trading Companies opgericht (60 varkenshouders met 60.000 zeugen en jaarlijks 1,2 miljoen vleesvarkens) in Nederland gaat dat momenteel gebeuren. Kort gezegd gaat een Pig Trading Company de prijs van vlees en biggen voor levering op een bepaald moment in de toekomst vastleggen op de beurs in Frankfurt door de aankoop van zogeheten futures. Ook leggen ze de inkoopprijs van het voer vast. Doel is het behalen van een minimale voerwinst van bijvoorbeeld €25 gemiddeld over het hele jaar voor een vleesvarken.

Samenwerking
Het grote voordeel van de Pig Trading Company is dat het een samenwerking van varkenshouders betreft, het is een coöperatie. Daarin bepalen de varkenshouders samen welke voerwinst de PTC minimaal moet behalen. Door de samenwerking kunnen experts daarmee aan de slag op de termijnmarkten. “Als je het zelf moet doen is het heel moeilijk,” stelt Coucke. “Je moet dan meerdere malen per dag kijken naar de verschillende prijzen van de futures op de beurs. Daarbij zijn er wel prijzen voor biggen en vleesvarkens, maar niet voor voer, alleen voor grondstoffen. Omdat we als PTC met meerdere varkenshouders samenwerken kunnen we futures van meerdere grondstoffen inkopen, waardoor we een voerprijs kunnen simuleren. Om dat te doen moet je veel grondstoffen kunnen inkopen. En je hebt informatie nodig over de grondstoffenmarkt in Amerika, waar je voor moet betalen.”

Emotieloos 
En heel lastig is het volgens Coucke dat je emotieloos moet durven handelen. “Als je denkt, ik wacht nog net een dag dan kan misschien de prijs van de biggen wel iets zijn gestegen, maar de voerprijs nog verder zijn toegenomen, waardoor je marge juist verslechterd. Wij werken in de Pig Trading Company met een geavanceerd rekenprogramma ontworpen door professor Joost Pennings en kunnen op basis hiervan hele goede voorspellingen maken. Daarbij is het doel zoals gezegd een zo goed mogelijke voerwinst te behalen, maar zeker ook om de fluctuaties daarin af te vlakken.”

Deelnemen
Varkenshouders die deel willen nemen in de PTC melden zich aan bij de Management Advisory Service (MAS) van het samenwerkingsverband van DLV en LLTB. Dat kost ze jaarlijks €1750 en daarnaast betalen ze dan een bedrag voor het vastleggen van de prijzen van varkens en voer. Om te kunnen starten met het handelen is tevens een inleggeld nodig. In België hebben twee banken het belang van PTC ingezien en hebben het benodigde bedrag van €25.000 per deelnemer tegen een lage rente en zonder waarborg ter beschikking gesteld.
De varkenshouders doen voor een deel van hun productie mee met de PTC. Maximaal is dat 35%. Ze hebben voor dat deel van de productie dan de zekerheid dat ze de benodigde voerwinst behalen.

Toekomst
Door de deelname in MAS krijgen de varkenshouders via de experts die handelen in de futures ook informatie over de prijsontwikkelingen in voer en varkens. Volgens Coucke biedt dat de varkenshouders een voordeel bij hun onderhandelingspositie.
Voor de toekomst hoopt Bens dat de PTC een ontwikkeling in gang zet. “Het zou goed zijn als varkenshouders hun voerwinst voor 35% veilig stellen via PTC. En vervolgens nog eens een derde deel van hun productie en inkoop via langetermijncontracten vastleggen. We moeten er naar toe dat de prijs van het product niet meer in zo hoge mate afhankelijk is van de spotmarkt. Het allermooiste zou zijn als je op termijn komt aan een kostprijs plus.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer