Diarreebacterie geen extra risico

Varkenshouders en hun gezinsleden lopen geen extra risico als gevolg van besmetting van de diarreebacterie Clostridium difficile (Cdiff). Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Dijksma geeft daarmee antwoord op vragen van de Partij voor Dieren.


Cdiff wordt overgedragen van varkens op mensen, maar dragerschap leidt zelden of nooit tot ziekteverschijnselen. Bovendien komt de bacterie volgens Dijksma overal voor in het milieu. Ook bij gezonde mensen, en vooral bij baby’s, kan de bacterie worden aangetroffen. Hetzelfde geldt voor honden en katten.


In 2010 is door de NVWA al vastgesteld dat ziekteverwekkende typen Cdiff niet op vlees werden aangetroffen. Onderzoek naar het eventuele risico voor omwonenden zal worden meegenomen in een breed onderzoek naar risico’s van de veehouderij voor omwonenden.


Om aanvullende zekerheid te krijgen, loopt op dit moment een onderzoek van het RIVM bij varkens en varkenshouders om de nog bestaande leemten in de kennis op te vullen
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer