Analyse doodgeboren biggen

Wie eens goed kijkt naar het aantal doodgeboren biggen per zeug, kan daar veel informatie uithalen. De Heus ontwikkelde hiervoor een handig analyseformulier waar de score van het eigen bedrijf eenvoudig zijn te vergelijken met de gemiddelde, lage en hoge waarden die De Heus verzamelde op tal van bedrijven.
De Heus kijkt in de analyse naar de invloed van vier factoren op het aantal doodgeboren biggen: het worpnummer, de toomgrootte, de dag van werpen in de cyclus en de maand van het jaar.
Duidelijk is dat normaal in de tweede en de derde worp het aantal doodgeboren biggen het laagst is. Vanaf worp vier loopt het aantal op. Al langer is bekend dat het aantal doodgeboren biggen ook toeneemt met de toomgrootte. De analyse van De Heus brengt dit ook in beeld. Zeugen die vroeg werpen, voor 114 drachtdagen hebben ook een hogere kans op doodgeboren biggen. Van dag 114 tot dag 118 neemt die kans af. Ook de tijd van het jaar heeft invloed op het aantal doodgeboren biggen. Vooral in het najaar is de kans op doodgeboren biggen hoger.
Het analyseformulier van De Heus biedt de mogelijkheid om uw eigen gegevens in te vullen. Het Excelprogramma zet de gegevens automatisch in de bijbehorende grafiek. 


Download hier het Excelbestand.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer