Zelf voer fermenteren

Brijbedrijven kunnen zelf voer gaan fermenteren. Het gebruik van kant-en-klaar gefermenteerd voer is hiertoe een mooie opstap, dat vindt Bas Philipse, nutritionist van For Farmers Hendrix UTD. “Bij goede ervaringen met de biggen rond het spenen, kunnen bedrijven die daarvoor geschikt zijn zelf voer gaan fermenteren. Wij zullen ze daarbij ondersteunen.”


Zelf fermenteren is overigens niet zo’n heel eenvoudig proces. Op de eerste plaats is er op het bedrijf een warmte-overschot nodig. Voor een goed verloop van de fermentatie moet de temperatuur minimaal 30 graden Celsius zijn, liever nog wat meer. Voor het fermenteren is een aparte fermenter nodig, want het proces duurt een halve tot een hele dag. Hiertoe heeft ForFarmers Hendrix samen met Weda Holland BV een geschikte installatie ontwikkeld. Om te zorgen voor een goed fermentatieproces kan een speciaal startvoer worden gebruikt.


Belangrijk is verder dat de hygiëne op het bedrijf heel goed is. De fermenter moet na iedere charge heel goed schoon worden gemaakt. En dat geldt ook voor het gehele brijvoersysteem.


Meer over gefermenteerd voer staat in de nieuwe uitgave van vakblad Varkens. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer