Vaccineren+aangenamer+maken+voor+u+en+uw+zeug
Partner HIPRA

Vaccineren aangenamer maken voor u en uw zeug

In het streven naar een stabiele zeugenpopulatie speelt geltenmanagement een centrale rol. In de immunisatiestrategie van de gelten proberen we de daarbij horende vaccinaties in alle rust en met de juiste zorg toe te dienen. Gelten worden vandaag de dag tegen heel wat kiemen geënt. Er zijn verschillende opties om het voor uw zeugen en voor u zelf aangenamer te maken.

Vaccins combineren

Om het aantal prikken te verminderen, kunnen we vaccins gaan combineren. Raadpleeg altijd uw bedrijfsdierenarts om er zeker van te zijn dat de combinaties voldoende zijn onderzocht door de producent van het vaccin. Begin zeker niet in het wilde weg vaccins te mengen, want niet alle vaccins zijn daarvoor geschikt.

Een levend vaccin kun je bijvoorbeeld niet zomaar in elk oplosmiddel oplossen. Zo kan bijvoorbeeld de hulpstof van een dood vaccin het levende vaccin afdoden of op zijn minst de werkzaamheid doen verminderen. Vaccins met verschillende hulpstoffen kunnen ook gaan klonteren, waardoor de naald verstopt raakt waardoor het vaccin niet meer goed toegediend kan worden. Dit zijn verloren kosten die we te allen tijde willen vermijden.

Naaldloze vaccinatie

Een andere mogelijkheid om prikken te verminderen, is vaccins toedienen via intradermale naaldloze vaccinatie. Dankzij deze toediening met het injectietoestel de Hipradermic blijven de dieren veel rustiger en dit geeft meer werkplezier in de stal. Intradermaal naaldloos vaccineren van zeugen kan in de nek, naast de vulva (kling) of ter hoogte van de uier.

Deze manier van toedienen biedt veel voordelen: het gaat sneller en het is veiliger omdat er geen naalden kunnen afbreken. Ook worden prikaccidenten vermeden en kunnen ziektes niet overgedragen worden via de naald. Dit alles komt ten goede van het dierenwelzijn. Lees er alles over in onze folder.

Hebt u vragen of wilt u ondersteuning bij de zeugenvaccinatie op uw bedrijf? Neem gerust contact op met een van onze dierenartsen voor meer informatie: Maartje Wilhelm (06) 82645058, Josine Beek (06) 82991395 of Eric Van Esch (06) 14310007.

Over HIPRA

HIPRA is een veterinair farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op onderzoek, productie en het op de markt brengen van innovatieve en onderscheidende producten...

Lees verder »