Einde varkensrechten op losse schroeven

Het is onzeker of de varkensrechten in 2015 worden afgeschaft. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer. Dijksma wil de einddatum en de voorwaarden in overleg met de Tweede Kamer bepalen. Voor de periode vanaf 2015 ziet de bewindsvrouw drie ontwikkelingsrichtingen:


Alleen mestverwerkingsplicht
Individuele bedrijven kunnen hun mestproductie verhogen, zolang ze voldoende verwerken.


Verwerkingsplicht en mestplaatsingsovereenkomsten
Bedrijven zijn verplicht een deel van hun mest te verwerken. De vervallen dierrechten worden vervangen door de koppeling van mestproductie aan mestplaatsingsruimte. Via de mestplaatsingsruimte wordt de productie op bedrijfsniveau jaarlijks gemaximeerd.


Mestverwerkingsplicht in combinatie met dierrechten
De varkens- en pluimveerechten blijven ook na 2015 in stand en bedrijven hebben een mestverwerkingsplicht.  Het dierrechtenstelsel wordt ook naar rund- en melkvee uitgebreid. De dierrechten leggen zowel nationaal als op bedrijfsniveau een maximum op het totaal aantal te houden dieren.


Dijksma wil dat er uiterlijk eind 2013 wordt beslist over een ontwikkelingsrichting. Volgens de bewindsvrouw is sturing door middel van dierrechten noodzakelijk als mestverwerking niet van de grond komt. Hiermee geeft de bewindsvrouw  ook gehoor aan de oproep van de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Die hebben de Eerste en Tweede Kamer opgeroepen om het dierrechtenstelsel ook na 2014 te handhaven, tenzij er een beter systeem wordt ingevoerd om de veestapel te reguleren.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer