EU overweegt maatregelen groepshuisvesting

De Europese Commissie (EC) gaat waarschijnlijk maatregelen nemen tegen landen die niet voldoen aan de verplichte groepshuisvestingseisen van zeugen. Momenteel voldoen 17 van de 27 Europese lidstaten niet aan de regelgeving. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Europese Commissie. In Nederlands produceren 98 procent van de bedrijven conform de nieuwe normen.


Maatregelen
Eurocommissaris Tonio Borg van voedsel en consumenten belangen heeft de lidstaten die niet voldoen gevraagd om actie te ondernemen. In februari zou de Commissie juridische stappen overwegen. Wyno Zwanenburg van de NVV is van mening dat de EC maatregelen moet nemen. “Het kan niet zo zijn, dat er met twee maten gemeten wordt. Dan heb ik het ook over het nationale kopje, de vierdageneis, daar moet sowieso iets mee gedaan worden.”
Wat betreft de groepshuisvesting is het volgens Zwanenburg de vraag, hoe dat gehandhaafd kan worden. De armen van Europa zijn kort en je kan geen stempel, zoals bij de eieren, op een big plakken. Daarbij blijft het altijd de vraag hoe individuele lidstaten met de maatregelen omgaan.”


Ranking
Portugal scoort het slechts, 58 procent voldoet aan de Europese regelgeving, gevolgd door Cyprus (63%) en Frankrijk (72%), Duitsland (73%) en Ierland (82%).
De lidstaten die hun zaakjes wel op orde hebben zijn: het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Roemenië, Slovakije en Zweden.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer