Koudwatervrees?

1 januari 2013, 12.00 uur, Noordzeestrand Scheveningen. Duizenden mensen staan klaar om -getooid met een oranje ijsmuts- hun jaar fris te beginnen. Het startschot klinkt. Iedereen rent naar de waterlijn. De massa blokkeert het zicht. Alles en iedereen krioelt om en door elkaar. Uiteindelijk tipt ieder het koude water aan. Sommigen gaan zelfs kopje onder. Een fris begin van het nieuwe jaar.

Twee kilometer noordelijker stonden wij. Drie gezinnen die samen hun eigen nieuwjaarsduik hadden gepland. Een verlaten stuk strand, de wind recht in ons gezicht. Geen beschutte reclametenten, gebreide mutsen of warme soep. Wel alle ruimte om op je eigen tempo het water in - en vooral ook weer uit - te gaan. We deden het op onze manier en ik kan je vertellen dat was net zo fris. Brrrr.

Volgens voormannen van CBL, Nevedi en LTO wordt 2013 het jaar van de transitie. Dat vraagt scherpe keuzes, van iedereen. Als varkenshouder, voerproducent, retailer moet je zelf de keus maken hoe jij in die verandering staat. Veranderen is lastig, wanneer is het jouw moment? Ben je de voorloper, de vroege volger of hou je niet van koud water en wacht je af tot de risico’s geweken zijn?

In het klein wordt 2013 bij ons thuis ook een jaar van verandering. Onze oudste zoon staat op de drempel naar de middelbare school. Over drie weken doet hij de CITO toets. En tegelijkertijd moet hij al kiezen. Kiezen naar welke middelbare school hij wil. Omdat we in de stad wonen is het een rijke keus. Binnen een straal van 5 kilometer zijn er zeker 5 scholen die in aanmerking komen.
Deze scholen trekken dus ook alles uit de kast om leerlingen aan zich te binden. De komende weken zijn er tal van open dagen, mini lessen en meeloop activiteiten. Zoonlief kwam dol enthousiast thuis van de eerste info avond. Hij had vooraan gezeten bij het ontleden van een varkenshart. Een les die het goed doet als aandachttrekker voor jongens van 11. Ik ben benieuwd wat andere scholen nog in petto hebben. Voor meer dan 90 procent dezelfde lessen en toch proberen ze zich in die overige 10 procent van elkaar te onderscheiden. Onderwijs is geen bulk, zo schreeuwen ze uit.

Ondanks de verleiding van leren op eigen ipad of laptop, ondanks de gepresenteerde varkensharten en internationale legobouwwedstrijden, uiteindelijk verwacht ik dat één afweging echt centraal komt te staan. Kiest hij vanuit zichzelf, of kiest een school waar zijn vriendjes heen gaan. Hartstikke spannend natuurlijk. Wij houden hem één ding voor. Echte vrienden blijven vrienden, en een nieuwe school levert sowieso weer nieuwe kansen en nieuwe vrienden op. Het prettigst is het als je kiest wat bij jou past. Daar kom je het verst mee.

Een advies dat misschien ook de sector past. Loop dit jaar niet mee met anderen. Kies vanuit jezelf. Daar kom je het verst mee.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer