Het duurste boek

De jaarrekening van een bedrijf wordt vaak gekscherend het “duurste” boek uit de kast van een ondernemer genoemd. Waarbij ik het belangrijk vind hieraan toe te voegen dat het feitelijk waardevolle geschiedenisboeken zijn. In de jaarrekening staat keurig beschreven hoe het bedrijf zich financieel ontwikkeld heeft de afgelopen jaren. Voor veel ondernemers is de jaarrekening vaak niet een totale verrassing, zij vormen zichzelf een gevoel bij de ontwikkeling van de rekening-courant, wat bevestigd wordt in de jaarrekening.

Echter één belangrijk aspect wordt hierbij uit het oog verloren, wat in de bedrijfseconomie het verschuivingsgevaar wordt genoemd. Door hoofdzakelijk te koersen op de ontwikkeling van de rekening–courant kunnen bepaalde financiële verbeterpunten opgeheven worden door sterke financiële punten van het bedrijf. Per saldo wordt er dan vooruit geboerd, dit zou echter nog beter kunnen als het sterke punt gehandhaafd wordt en het verbeterpunt ook werkelijk wordt omgezet in een verbetering. Randvoorwaarde hierbij is dat er inzicht is in de ontwikkeling van de financiële cijfers.

Als u met uw zeugen bijvoorbeeld een voerwinst behaalt van 125 procent met een kostenpost aan dierenartskosten van € 75 per zeug en € 120 arbeidskosten per zeug doet u het dan beter of slechter dan iemand die 120 procent scoort bij € 65 aan dierenartskosten en € 100 aan arbeidskosten per zeug? Deze vraag is enkel te beantwoorden als er inzicht is in de actuele financiële cijfers.

Veel varkenshouderijen hebben meer financiering en een grotere omzet dan een gemiddeld MKB bedrijf, waar boekhouders en controllers continu in de weer zijn om actuele managementinformatie voorhanden te hebben. Uiteindelijk doel van deze informatie is bijsturing op de momenten dat het kan en niet enkel achteraf. “Geen uitzicht zonder inzicht” wat kan beginnen met inzicht in periodieke ontwikkelingen in uw kosten en opbrengsten.

Ga daarom samen met een financieel adviseur opzoek naar een juiste vastlegging van bijvoorbeeld kwartaalcijfers, bereken per kwartaal uw kostprijs, en tackel het eerder genoemde verschuivingsgevaar. De kosten die dit met zich meebrengt zullen zich dubbel en dik terugbetalen in het rendement van uw bedrijf. Het zorgt voor focus op de plaatsen waar deze moet liggen en voor een gezamenlijk gedragen meetbare doelstelling!

Jan van der Heijden
Adviseur AEC Uden

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer