Zorg om voerkosten

Het jaar 2012 zal voor de varkenshouder financieel gunstiger uitkomen dan 2011. Toch worden ook dit jaar de optimistische prognoses van de kenners niet waargemaakt. Het zijn vooral de stijgende voerkosten die een groot deel van het voordeel van de stijgende vleesprijs teniet doet.

Op zich is het verloop van de stijging van de voerprijzen binnen het jaar 2012 best nog gunstig geweest. Pas in de tweede helft van het jaar zijn de prijzen echt gaan stijgen. Het gevolg is dan ook dat de voerprijzen van december 2012 weinig goeds beloven voor 2013.
Als de voerprijzen vanaf nu constant blijven, dan zal de echte invloed op de cijfers pas zijn impact in 2013 werkelijk laten zien.

Simpel verder rekenen met de huidige prijzen naar volgend jaar leert dat de totale voerkosten per vleesvarken op een gesloten bedrijf dit jaar met ongeveer 6 euro zijn gestegen en dat die stijging volgend jaar het dubbele zal zijn als er geen prijsverandering komt.

In de landbouw is normaliter een wetmatigheid dat de opbrengstprijzen toekruipen naar de kostprijs. Als dat in 2013 ook het geval is dan zal de vleesvarkensnotering ongeveer 14 cent moeten stijgen. Als het niveau van de vleesprijs gelijk blijft aan het jaar 2012 dan wordt het financieel een vergelijkbaar jaar als 2011 en dat is niet best geweest.

Als ondernemer kunt u er op anticiperen door keuzes die op voerprijs en voerverbruik betrekking hebben voorrang te geven boven kengetallen als: aantallen biggen, spek- en spierdikte.
Ook in de fokkerij is het zo dat voederconversie en TFE (Total Feed Efficency) verreweg het zwaarst wegen in de fokwaardeschatting. Het zou dan ook verstandig zijn om in de advisering dit nadrukkelijker te vertellen. Spek- en spierdiktes en aantallen biggen zijn in bovenstaande berekening van ondergeschikt belang geworden.
Voerkosten drukken hoort nu op de eerste plaats te staan, vooral in de vleesvarkenshouderij.

Overigens wil ik met deze vooruitblik niet de boeken in als de zoveelste broodetende profeet.
Ik zie dit niet als een voorspelling maar als het doorrekenen van de huidige voermarkt. Over een jaar zullen we weten of de uitgangspunten stand hebben gehouden. Eerlijk gezegd hoop ik van niet.

Kasper Bekker
Regiomanager TOPIGS Noord

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer