GD krijgt veel vragen over PRRS

Uit het overzicht van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) blijkt dat in de eerste helft van 2012 de meeste vragen zijn gesteld over PRRS. De meeste vragen gingen over de interpretatie van laboratoriumonderzoeken en over welke testen het beste passen bij de onderzoeksvraag. Verder werd gevraagd welke vaccins het beste kunnen worden ingezet of stelde men vragen naar aanleiding van doorbraken van de infectie ondanks vaccinatie.

Het percentage onderzochte verworpen vruchten in de sectiezaal van de GD lag echter onder het gemiddelde. Het onderzoeken van verworpen vruchten resulteert gemiddeld slechts in 25 à 30 procent van de gevallen tot een diagnose. Dat komt deels doordat de oorzaak vaak niet bij de vruchten, maar bij de zeug ligt. Er is een pilotonderzoek gestart naar het verbeteren van de diagnostiek van verwerpen, onder andere door ook de placenta’s van verworpen biggen te onderzoeken.

In de eerste helft van 2012 is het aantal slingerziekte bevindingen in de sectiezaal van de GD gestegen. Ook het aantal vragen met betrekking tot E. coli bij gespeende biggen was hoger dan gemiddeld. De trend bij andere uitingen van E. coli infecties zoals geboortediarree en speendiarree lijkt rustig. In het 1e halfjaar van 2012 zijn ook relatief veel vragen gesteld over (chronisch) hoesten. Het percentage vragen met betrekking tot kreupelheid is iets afgenomen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer