Nederland of Duitsland

Vleesvarkens leveren in Nederland of Duitsland, wat is verstandig? Dat antwoord kan voor veel bedrijven anders uitvallen. Afhankelijk van bijvoorbeeld de kwaliteit van de varkens, de bedrijfsomvang (volle vrachten) en regio. Maar over deze feiten wil ik het niet hebben.


In de discussie of je vleesvarkens moet exporten mis ik vaak keiharde feiten. Er wordt (te) vaak gesproken over een hogere opbrengstprijs in Duitsland, zonder een goede onderbouwing . Ik doel hier op het inslachtingspercentage.
In mijn ogen is het kengetal in slachting van vleesvarkens een managementtool die VEEL te onbekend is. Dat vind ik vreemd. Je hebt een vleesvarken vier maanden in het hok gehad, voor 50 euro gekocht en er voor 75 euro voer aangegeven en dan geeft je dit varken ter waarde van ruim 165 euro in goed vertrouwen weg. Een volle vrachtwagen vleesvarkens heeft al snel een waarde van 32.000 euro. Veel bedrijven wachten af en krijgen uiteindelijk te horen wat de kwaliteit van de varkens was en wat ze wogen. Er is vanuit de varkenshouder geen of weinig controle op de meeste varkensleveringen.


Daarom pleit ik ervoor dat varkens levend worden gewogen. Het kost 10 á 15 euro en iets meer arbeid om een vrachtwagen voor en na het laden te wegen. Hierdoor krijg je bij elke levering in beeld wat het levend gewicht is en wordt inzichtelijk wat er overblijft na slachting.


Waarom is het inslachtingspercentage interessant? Het inslachtingspercentage is vaak hoger in Duitsland. Om de gevolgen helder te maken heb ik een rekenvoorbeeld gemaakt. In onderstaand voorbeeld is uitgegaan van twee procent inslachtings verschil.



 Wat blijkt? Een varken moet in Duitsland 4,6 cent per kilogram meer opbrengen om hetzelfde bedrag per varken te ontvangen als in Nederland. Als je het levend gewicht van het varken niet kent zou je al snel een verkeerde conclusie te trekken.


Doordat op dit moment de opbrengstprijzen hoog zijn heeft het inslachtingspercentage extra veel invloed. De opmerking dat varkens in Duitsland 3 cent meer opbrengen, zegt mij dus NIETS. Want dit kan dus nog steeds slechter zijn. Hierbij hoort dus ook dat een ondernemer het inslachtingspercentage per vracht kent om een betere vergelijking te maken. Toch gebeurt het in de praktijk nog vrij weinig dat alle varkensleveringen worden gewogen. In mijn ogen moet het gemeengoed zijn. Een kengetal wat in een managementsysteem staat. Ik verwacht overigens niet dat dit snel zal gebeuren, maar ik blijft ondernemers daarin stimuleren. Al is het maar om uiteindelijk financiële doelstellingen te realiseren. Hierbij hoort veel levende kilogrammen varken tegen een hoge prijs als een belangrijk middel.


Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer