Regels zijn geen last

De regels rond het gebruik van antibiotica zijn fors aangescherpt. Is dat een probleem? Nee, zeggen varkensdierenartsen John van der WIelen en Rudolf Raymakers. "Goed management voorkomt structureel gebruik van antibiotica." Vorig jaar heeft de Gezondheidsraad geadviseerd tot een verbod op koppelbehandeling met derde en vierde generatie cefalosporinen en fluoroquinolonen en op termijn nog meer specifieke antibiotica zoals colistine bij dieren. Als reactie op het advies van de Gezondheidsraad zijn de derde en vierde generatie cefalosporinen (bijv. Naxcel) en fluoroquinolonen (bijvoorbeeld Baytril) op IKB-bedrijven sinds januari 2012 verboden.


Daarnaast geldt nu het nieuwe formularium Varken.  Het formularium schrijft voor welke middelen de dierenartsen bij diverse aandoeningen kunnen inzetten en onder welke voorwaarden. De keuzevolgorde is daarbij gewijzigd. Enkele derde en vierde generatie cefalosporinen en fluoroquinolonen mogen alleen als derde keuze worden ingezet. Een derde keuze middel mag alleen bij individuele dieren worden ingezet indien er geen enkel ander alternatief is. Met de nieuwe regels is volgens dierenartsen Van der WIelen en Raymakers goed te werken. Een derde keuze middel mag volgens de dierenartsen eigenlijk niet nodig zijn.


Het derde keuze middel mag alleen worden gebruikt als via onderzoek is aangetoond dat de bacterie niet gevoelig is voor middelen van eerste en tweede keuze. De varkens zijn dan echter niet meer IKB-waardig.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer