Jaar van de slang

Terwijl buiten de herfstblaadjes zich verzamelen op de stoep, zijn we bij Varkens alweer volop bezig met het laatste nummer van 2012. Zo werkt dat bij een maandblad. En dan moet je nog blij zijn dat je niet in de mode zit, want daar zetten ze rustig een model op het strand met min 10 in een fashionable bikini.
Regeren is vooruitzien. Ook in de varkenshouderij. Vaak is het even snel anticiperen op een probleem in de stal. Het is gemakkelijk te blijven steken in die ad-hoc-oplossingen, maar wie wil overleven zal toch ook verder moeten durven kijken.
Ik schrijf expres durven, want om te vertrouwen op je visie heb je best wat lef nodig. Welke kant gaat het volgens jou op met de varkenshouderij? Welke investeringen moet je daar, misschien nu al, voor doen?
Dat 2013 er aan zit te komen, is geen nieuws. Voor de varkenshouderij is dit jaar toch een soort D-Day waarop allerlei wet- en regelgeving van kracht wordt. Kop in het zand steken heeft niet veel zin dus het overgrote deel van de varkenshouders heeft al netjes voorgesorteerd op de regels voor ammoniak en welzijn.
Uitzonderingen zijn er ook, ellenlange vergunningsprocedures zijn dan vaak de bottleneck. Dat het overheidsbeleid zo zwalkt, werkt ook niet mee. Je hebt dan altijd ondernemers die het er bewust op aan laten komen. De soep zal wel niet zo heet gegeten worden, denken zij. ‘Ze willen niet het risico lopen iets aan te passen waarvan later blijkt dat het helemaal niet nodig was’, vertelde een woordvoerder van een varkensrijke gemeente me.
Voorspellende gaven zouden in dat soort gevallen wel handig zijn. Ik heb het even voor u gegoogld en volgens de Chinese kalender is 2013 het jaar van de slang. Een glibberig, koud reptiel dat niet veel goeds voorspelt. Trendwatchers voorzien een lage rente, oplopende inflatie en veel spanningen rond de euro.
Jammer, dat 2013 niet het jaar van het varken is. Die zijn veel leuker: tolerant, begrijpend, sensueel, geestdriftig, aardig, sympathiek, waarheidsgetrouw, gesteld op gezelligheid en lekker eten. En oh ja, ze kunnen het niet goed vinden met slangen.
Daar zullen we het mee moeten doen in 2013, vrees ik. Dat dit het jaar van het doorbijten wordt, verraste vast toch al niet. Het goede nieuws is dat het jaar van het varken er weer aankomt. Lekker vooruit kijken dus en op naar 2019!

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer