Driekwart lidstaten nog niet omgeschakeld

Met nog maar iets meer dan twee maanden te gaan, voldoet bijna driekwart van de Europese Lidstaten nog niet aan groepshuisvesting voor drachtige zeugen. Volgens het ministerie EL&I is de verwachting dat per 1 januari 2013 een derde van de Lidstaten zijn zaken niet op orde heeft.


Minder zeugen
Uit een recente Europese diertelling blijkt volgens Duitse marktbureau AMI dat er de Europese zeugenstapel nu al afslankt. Gemiddeld zijn er 3,7 procent minder zeugen in Europa. Een bijzonder sterke afname van zeugen is te zien in Polen (min 9,6 procent) en Italië (min 13,1 procent).


Nederlandse bedrijven
In Nederland zijn er ongeveer 2500 zeugenhouderijbedrijven met in totaal ruim 983.000 zeugen. Uit een recente inventarisatie van het Productschap voor Vlees en Vee blijkt dat eind dit jaar 93 procent van de varkensbedrijven zal voldoen aan de verplichting om zeugen met ingang van 2013 in groepen te houden. Het grootste gedeelte van de bedrijven (85 procent) is al omgeschakeld, het resterende deel (8 procent) zal dit de komende maanden tot 1 januari 2013 doen.
De resterende 7 procent van de zeugenbedrijven (ruim 200 zeugenhouders) heeft problemen met omschakelen in verband met vertraging van afgifte van de benodigde vergunningen of wegens financiële problemen.


Dwangsommen en boetes
De Europese Commissie houdt de vinger aan de pols. Alle lidstaten die nog niet zijn omgeschakeld worden aangeschreven ter voorbereiding op een infractieprocedure, opdat zij alsnog per 1 januari aan de EU-regelgeving zullen voldoen. Een infractieprocedure kan resulteren in een veroordeling door het EU-hof en leiden tot oplegging van boetes en dwangsommen.


Alle Nederlandse zeugenhouders hebben een brief ontvangen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarin wordt uitgelegd wat de consequenties zijn indien per 1 januari 2013 de drachtige zeugen niet in groepen zijn gehuisvest.
De NVWA is gestart met pré-inspecties. Dat gebeurd selectief aan de hand van de verklaringen die zeugenhouders konden indienen over hun bedrijf en hoe ver zij zijn met groepshuisvesting. De nadruk van de pré-inspecties komt in eerste instantie te liggen bij bedrijven die geen verklaring hebben ingediend en bij bedrijven die aangegeven hebben in de verklaring dat zij verwachten op 1 januari 2013 niet te kunnen voldoen.
Na 1 januari 2013 zal strikt gehandhaafd worden. Zeugenhouders die niet voldoen krijgen een Last Onder Dwangsom (LOD) opgelegd. Als er niet binnen de gestelde termijn voldaan wordt, zal de LOD geïnd gaan worden. De LOD zal van een zodanige hoogte zijn dat zeugen houden op een manier die in strijd is met de wet, niet loont.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer