EU verdeeld over steun aan jonge boeren

De landbouwministers van de verschillende Europese lidstaten zijn het niet eens over de wijze waarop jonge boeren gesteund moeten worden. Dat bleek volgens het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt) tijdens de Europese Landbouwraad.


Om de sterke vergrijzing in de landbouw tegen te gaan wil Dacian Ciolos, eurocommissaris voor Landbouw in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) extra steun geven aan jonge ondernemers. Dat zou kunnen door generieke steun via directe betalingen uit de eerste pijler of via speciale regelingen in de tweede pijler.


Nederland wil dat er gekozen wordt voor de tweede pijler omdat de steun hiermee gerichter kan gegeven worden. Duitsland neemt een sterk afwijkend standpunt in. Volgens de Duitse landbouwminister Ilse Aigner is het in Duitsland geen probleem om jonge boeren te vinden en zijn extra steunmaatregelen niet nodig. “Die extra steun voor jonge boeren zal niet leiden tot meer jongeren die boer willen worden”, klinkt het volgens VIlt.


Om die reden pleit Aigner er volgens Vilt voor om een systeem te introduceren waar lidstaten vrijwillig aan mee kunnen doen. Oost- en Zuid-Europese landen vinden daarentegen dat de vergrijzing in de landbouw Europees aangepakt moet worden. De Landbouwraad slaagde er tijdens de vergadering niet in om een eenduidig standpunt in te nemen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer