Kwart Nederlanders had hepatitis E

Ruim een kwart van de Nederlanders was ooit geïnfecteerd met hepatitis E, de virusstam is ook bij Nederlandse varkens aangetroffen. Dat meldt de NOS. Mogelijk hebben mensen hepatitis E opgelopen via de consumptie van onvoldoende verhit varkensvlees, via met vervuild water besproeide gewassen of door contact met besmette varkens.


Uit onderzoek van het RIVM bleek dat bij 55 procent van de varkens het hepatitis E virus in de mest zat. Hepatitis E verspreidt zich gemakkeljk onder varkens.


Hepatitis E komt veel voor in landen met een slechte hygiëne.  Besmetting vindt plaats via de fecaal-orale route en mogelijk via voedsel. In Japan zijn infecties beschreven na het eten van rauwe varkenslever en onvoldoende verhit vlees, dat staat in de LCI-richtlijn Hepatititis E van het RIVM.


Een infectie is bij gezonde mensen niet gevaarlijk. Meestal overwint het immuunsysteem de infectie, waarna antistoffen achterblijven. In Nederland werd Hepatitis E gezien als een importziekte. Uit onderzoek onder duizenden bloeddonoren bleek een kwart antistoffen tegen hepatitis E te hebben. De meesten daarvan hebben nooit de landen bezocht waar het virus rondwaart. Er werden voornamelijk virussen gevonden die  verwant zijn aan stammen die circuleren onder varkens.


Hoe de transmissie precies verloopt is nog niet helemaal duidelijk. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe hepatitis E in Nederland precies wordt overgedragen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer