Drinkwatervaccinatie

Een goede darmgezondheid is volgens Erik Kroese noodzakelijk voor goede resultaten. Zijn vleesvarkens hadden echter last van diarree en de groeiresultaten waren wisselend. In goed overleg met zijn vaste vermeerderaar Bertus Grondman krijgen de biggen nu een vaccinatie tegen Ileïtis (PIA), waardoor de darmgezondheid nu wel goed is.


Grondman en Kroese werken al jaren samen. De 450 zeugen van Grondman leveren het grootste deel van de biggen voor het bedrijf van Kroese, die 6500 vleesvarkens en 130 melkkoeien heeft. Beiden hebben hun bedrijven in Hellendoorn. Met alleen maar een vaccinatie kom je er overigens niet vinden de vermeerderaar en vleesvarkenshouder.


De afgelopen jaren zijn er al een aantal zaken aangepakt. De biggen krijgen een circo-vaccinatie en Grondman is overgegaan naar een Pietrain eindbeer. Deze maatregelen hadden effect. 


PRRS-vaccinatie leverde geen verbetering op. De vaccinatie tegen Ileïtis was daarentegen wel zeer succesvol. Het effect hiervan was op de dag af te zien aan de dieren. De diarree verdween en er was geen tylosine meer nodig.


Voorlopig denken Grondman en Kroese er dan ook niet over om te stoppen met deze vaccinatie. Al vinden ze wel dat ze moeten blijven werken aan andere mogelijke verbeterpunten. Hun foccus ligt dit moment op drinkwaterkwaliteit. Ook het opleggen van de biggen is gewijzigd. Nu gaat eens in de twee weken een grote groep naar een van de locaties. Voorheen werd er wekelijks een kleinere groep verdeeld over meerdere locaties.


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer