Vion: de berenboot zit vol

De berenmesterij in Nederland is fors toegenomen. Het aantal beren steeg in 2011 met wel vijftig procent ten opzichte van 2010. Dat blijkt uit gegevens van TOPIGS. Het valt te betwijfelen of een verdere stijging op korte termijn mogelijk is. "De berenboot zit vol," aldus Marc van der Lee van Vion.


Bijna zestig procent van de mannelijke vleesvarkens werd in 2011 niet gecastreerd, tegenover veertig procent in 2010. Volgens Vion is de stijging grotendeels te verklaren door het Good Farming Star concept. De sterrenvleesvarkens mogen namelijk niet worden gecastreerd. "Sinds de maatschappelijke druk rondom castreren is er heel snel een ontwikkeling op gang gekomen van verdoofd naar niet castreren," aldus Van der Lee.


Beren mesten heeft een aantal voordelen. Er hoeft niet gecastreerd te worden, wat werk uit handen neemt. Beren groeien gemiddeld 35 gram per dag harder dan borgen en de voeropname ligt 200 gram per dag lager. Uit onderzoek van Wageningen UR bleek dat stoppen met castreren gemiddeld € 4,40 per plaats oplevert. 


Toch is Vion terughoudend in het aanmoedigen daarvan. "Het merendeel van de Nederlandse varkens is bedoelt voor de export. Als boeren iets gaan prodcueren zonder dat er vraag naar is.. Uiteindelijk neemt iemand het vlees wel af, maar de vraag is voor welke prijs."  

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer