Melk na spenen helpt

Het is niet eenvoudig om te zorgen dat biggen na spenen genoeg voer opnemen. Daartoe zijn allerhande (voer)maatregelen nodig. Kunstmelk bijvoeren na spenen help in ieder geval flink.


Carola van der Peet-Schwering, onderzoeker varkensvoeding bij Wageningen UR Livestock Research, zette alle bekende onderzoeken over de voeropname van gespeende biggen op een rij. Zij presenteerde haar bevindingen tijdens een studiedag van Nuscience op 12 juni.
Dat een goede voeropname noodzakelijk is, staat buiten kijf. Biggen die te weinig voer opnemen na spenen krijgen te maken met het afsterven van de darmvlokken. Daardoor daalt hun voerbenutting en is de kans op binnendringen van ziektekiemen groter. En de biggen die slecht starten blijven het gedurende hun hele leven verdere leven, slechter doen.


Drie maal onderhoud
Het blijkt het beste als een big na spenen driemaal de onderhoudsbehoefte aan voer opneemt. Dat is echter bepaald niet eenvoudig te bereiken. Onderzoeker Erik Bruininx heeft aangetoond dat het in ieder geval belangrijk is om te zorgen dat biggen al voor het spenen veel voer opnemen, liefst minimaal 500 gram in totaal. Vervolgens mag er geen voeroverschakeling zijn bij het spenen. Uit het onderzoek blijkt verder dat het beter is om het licht na spenen aan te laten.


Groot verschil
Het verschil tussen biggen die vóór spenen wel of geen voer opnemen is groot. Biggen die wel vreten groeien in de eerste week na spenen gemiddeld 65 gram per dag meer (50 procent meer), dan biggen die niet vreten voor spenen. Dat bleek uit het onderzoek naar het effect van melk bijvoeren na spenen, dat het afgelopen jaar is uitgevoerd op Varkens Innovatie Centrum Sterksel. In dit onderzoek is uiteraard al voor spenen gestart met bijvoeren.


Kunstmelk helpt
Het onderzoek op VIC Sterksel laat verder zien dat bijvoeren van de kunstmelk een groot effect heeft op de voeropname. Met kunstmelk (een erg smakelijk product dat sterk lijkt op zeugenmelk) lukt het om bijna aan de drie keer onderhoudsbehoefte te komen, zonder kunstmelk halen de biggen nog niet eens 1x de onderhoudsbehoefte. De biggen met kunstmelk groeien niet alleen kort na opleg meer, maar gedurende de hele opfok. De gemiddelde groei ligt ruim 30 gram per dag hoger. Zes dagen melk bijvoeren lijkt daarbij beter dan drie dagen melk bijvoeren.


Extra bakje
Het is niet bewezen, maar een extra voerbakje voor het droogvoer in de eerste week na spenen lijkt extra te helpen. In de proef met 6 dagen melk groeiden alle biggen, ook de controlegroep zonder melk, namelijk harder dan in de tweede proef met 3 dagen melk en zonder extra voerbakje. Een extra voerbakje lijkt dus gewenst. Al is het in de praktijk dan wel goed zoeken naar het moment om daar weer mee te stoppen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer