Trots

Varkens in Zicht worstelt met geld. De subsidie vanuit het Productschap droogt op en hoe moet het nu verder met de Zichtstallen en het Weekend van het Varken? Bovendien is er het flink aan de weg timmerende Varkens Vandaag. Beide met de doelstelling om het imago van de varkenshouderij te verbeteren. En beide op zoek naar geld om haar activiteiten te ondersteunen. Is het erg dat er twee organisaties zijn? Op zich niet. De doelstelling is misschien gelijk, het type activiteiten verschilt (meestal). Aan de andere kant, één organisatie moet beter in staat zijn het benodigde geld te vinden en efficiënt te benutten. En we hebben het tenslotte over een gezamenlijk belang: het imago van de sector.

Maar imagoverbetering hoeft niet via grote stappen. Het kan ook in het klein. Onlangs was ik een ochtend te gast in de kraamstal van varkenshoudster Sabine Grobbink. Een ware ambassadrice voor de sector. De stal goed op orde. Alles mooi georganiseerd, zodat er veel tijd overblijft voor waar het om bij Sabine om draait: zorg voor zeug en biggen. Dagelijks twittert ze vanuit de stal. Lieve tweets, vaak goed voor een glimlach. “Ik wil mensen mee laten genieten van wat er hier in de stal gebeurt,” is haar motivatie. Haar tweets laten zien dat ze zelf volop geniet. De liefde en zorg straalt er af. Zittend op de rand van het kraamhok twittert ze over de eerst stappen in het leven van pasgeboren biggen en de zeugen zijn voor haar altijd dames. Dames die kunnen rekenen op een verwenarrangement en bemoedigend worden toegesproken tijdens het werpen. Biggen die met gevoel worden geholpen bij het vinden van de tepel of het verwarmde biggennest.

Met Sabine rondlopend in de kraamstal voel je trots, warmte en liefde voor de dieren. En dat op een bedrijf met 800 zeugen. Eigenlijk is het vanzelfsprekend, maar anderen willen ons zo graag doen geloven dat dit niet het geval is. Dat zorg en aandacht niet passen op moderne grotere bedrijven. Sabine laat zien dat het wel kan. Ze heeft nu ruim 300 volgers op twitter, maar verdient er vele malen meer. Volg haar op @sabinegrobbink en geniet mee.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer