Hoe+belangrijk+is+de+veiligheid+van+vaccineren%3F
Partner HIPRA

Hoe belangrijk is de veiligheid van vaccineren?

Houd uw zeugen na vaccinatie even in het oog!
Vaccineren wekt altijd een immunologische reactie op, omdat dieren beschermd moeten worden tegen de ziekte waarvoor ze geënt worden. Bijwerkingen, die soms kunnen optreden kort na het vaccinatie, dienen mild en van voorbijgaande aard te zijn. In de praktijk zien we af en toe hevige entreacties, zoals lusteloosheid, het voer laten staan of een temperatuursverhoging met soms zelfs koorts. We ervaren dit bijna als normaal en sommige varkenshouders zelfs als 'positief', omdat dit het gevoel geeft dat het vaccin zeker goed zijn werk doet. Niets is minder waar. Entreacties zijn echt niet nodig en kunnen zelfs geld kosten.

Een vaccin bestaat uit enerzijds het antigeen en anderzijds uit de hulpstof of het adjuvans. Het adjuvans is nodig om specifieke cellen aan te trekken die een rol spelen bij het presenteren van antigeen aan het immuunsysteem van het dier. Er wordt een kleine ontstekingsreactie opgewekt, zodat de nodige cellen naar de plaats komen waar het vaccin is gedeponeerd. Entreacties ontstaan bijna altijd als reactie op het adjuvans en niet op het antigeen. Is het adjuvans vrij sterk, dan kunnen er gemakkelijker rode plekken en bulten ontstaan of temperatuursverhoging. Is het adjuvans mild, dan zal het dier hier weinig hinder van ondervinden.

Stelt u eens voor: u vaccineert uw zeug vier weken voor de uitgerekende werpdatum. Door de entreactie laat de zeug een dag het voer staan. Dit gaat ten koste van de groei van hun biggen in de baarmoeder en de uniformiteit en vitaliteit van de toom. In het slechtste geval kunnen ze koorts ontwikkelen en verwerpen. De manier waarop het immuunsysteem gestimuleerd wordt, is verschillend tussen vaccins, maar ook zeugenrassen verschillen in gedrag en stressgevoeligheid.

Neem de tijd

Observeer de drachtige zeugen enkele uren na vaccinatie. Als er te veel voer in de bakken blijft liggen of de zeugen liggen er lusteloos bij, bespreek dit dan met uw bedrijfsdierenarts. Neem geen genoegen met entreacties, maar streef naar normaal gedrag en alerte zeugen na de vaccinatie.

Hebt u vragen of wilt u ondersteuning bij de zeugenvaccinatie op uw bedrijf? Neem gerust contact op met een van onze dierenartsen voor meer informatie: Maartje Wilhelm (06) 82645058, Josine Beek (06) 82991395, Theo Vercammen (06) 30249632 of Eric Van Esch (06) 14310007.

Over HIPRA

HIPRA is een veterinair farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op onderzoek, productie en het op de markt brengen van innovatieve en onderscheidende producten...

Lees verder »