Vechten

Dit keer was mijn blog een heel gevecht. Dit speelde dan ook als onderwerp door mijn hoofd. En zelfs terwijl ik aan het schrijven ben, vecht ik om deze bijdrage nog op tijd klaar te krijgen.


Vechten is te plaatsen als positief en negatief. Negatief in de zin van verruwing van de maatschappij of ongewenst gedrag na evenementen, ingezet om schade aan te richten. Vechten in die zin heeft vaak ook bestraffing tot gevolg.


In positieve zin is vechtlust te vertalen als ambitie. Vaak juist met een beloning als resultaat. Zelf ‘vecht’ ik ook regelmatig. Tegen de ‘tijd’ bijvoorbeeld. Of tegen de concurrentie. Of privé, als wielrenner tegen de wind. Toch zie ik dit als vechten in positieve zin. De strijd is lastig, maar motiverend. De ambitie wordt erdoor aangewakkerd en als het goed is volgt uiteindelijk de beloning.


Overeenkomsten zijn er ook tussen negatief en positief vechten. Bijvoorbeeld dat de ‘wapens’ op orde en actueel moeten zijn. Voor mij geldt dat ik privé onlangs een nieuwe fiets aanschafte en op zakelijk vlak dat innovatieve fokkerijtechniek meer en meer binnen bereik komt en ook al wordt toegepast. Sterke wapens, die mijn strijdlust verder aanwakkeren.


U als ondernemer vecht ook, tegen steeds meer tegen uiteenlopende zaken. Welke dat zijn kunt u zelf invullen. Het zal ook zeer persoonlijk zijn welke als positief of negatief gekwalificeerd worden. Iets wat mijn vechtlust zeker versterkte, is dat ik in een vakblad las dat de Heydehoeve is geslaagd in het uitbreiden van de afzet van zijn pakket vleesproducten naar supermarkten en een slachterij. Bleker noemt en roemt de nichemarkten en specialisatie van vleesafzet niet voor niets. Vechten in positieve zin wordt dus echt beloond!


Ook in de stal worden nog regelmatig gevechten geleverd. Denk maar aan dat voersysteem dat eigenlijk dringend moet vervangen worden vanwege te veel vermorsing, de al jarenlange discussie over het tekort aan silo’s, waardoor de opfokzeugen vleesvarkensvoer krijgen, het uitstellen van moeizame klussen, de drempel om wel of geen personeel aan te nemen, zelf teveel uren blijven maken waardoor de kwaliteit terugvalt. Noem maar op.


Soms duurt het even voordat de beloning zichtbaar wordt. Dat wil echter niet zeggen dat het de inspanning niet waard is. Vechten an sich levert namelijk ook iets op: zelfkennis. Wie zichzelf goed kent weet wat hij wel en niet moet doen en kan daardoor over het algemeen beter samenwerken. Ik zeg: we gaan de strijd aan met z’n allen. Als individuele ondernemers met verschillende wapens, maar als sector met één strijdkreet. Vecht u mee???
 


Chris Opschoor


Voedingsdeskundige TOPIGS
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer