Nador-concept - minder kans op berengeur

TOPIGS brengt eindbeersperma op de markt, waarbij de kans op berengeur bij de nakomelingen 40 procent kleiner is. De Duitse slachterij Tönnies betaalt varkenshouders die dit sperma gebruiken een euro per afgeleverde beer extra. 

Nador-concept

TOPIGS noemt het concept Nador. Naast de levering van eindbeersperma omvat het concept een systeem van tracking & tracing, dat de garantie biedt aan afnemers dat de vleesvarkens ook daadwerkelijk nakomelingen zijn van de betreffende eindberen. Een dosis sperma van deze eindberen kost 60 cent meer.

Genomic selection

Het Nador-concept is het eerste concrete resultaat van de toepassing van genomic selection. In Nederland past TOPIGS het concept toe bij de Top Pie-lijn en in Duitsland bij de SNW Pietrain-Select lijn. In de toekomst komt het concept ook beschikbaar voor de andere eindbeerlijnen van TOPIGS. Vooralsnog zijn ruim 100 eindberen geselecteerd.

TOPIGS heeft spekmonsters van meer dan 27.000 niet-gecastreerde varkens voorgelegd aan testpanels. Zij gaven cijfers aan geur van het vlees na verhitting. De uitkomsten van deze ‘human nose-score’ zijn gekoppeld aan de genetische informatie van de varkens, die werd verkregen met genomic selection.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer