Mestwater voor wasser

Per vleesvarkenplaats verdampt een luchtwasser 400 liter water. Dat water is prima uit de mest te halen, stelt Maurice Ortmans, directeur van Inno+.

Op die manier slaat de varkenshouder twee vliegen in één klap. Het mestvolume daalt en het water wordt hergebruikt. Daartoe is wel een goede mestscheiding met vlokmiddelen, een zeefbandpers en omgekeerde osmose nodig. Er ontstaat dan schoon water, dat prima bruikbaar is in de luchtwasser. De dikke mestfractie met minimaal 35 procent droge stof die goed is af te zetten.

Door water uit de mest te halen verdwijnt er van iedere kuub mest die een vleesvarken per jaar produceert 40 procent via de verdamping in de luchtwasser. Alle mineralen die er nog in het water zouden zitten komen in het spuiwater terecht. Dat maakt voor de toekomst ook nog andere opties denkbaar.

Het is waarschijnlijk mogelijk om een goed gescheiden dunne fractie te gebruiken in de chemische luchtwasser. Doordat de luchtwasser via de besturing vanzelf extra zuur toevoegt, haalt de luchtwasser de extra stikstof uit die fractie. Het stikstofgehalte in het spuiwater zal hierdoor stijgen. Dat is extra interessant omdat spuiwater met minimaal 45 kilo stikstof per kuub gratis wordt opgehaald.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer