Varkensmarkt EU herstelt

Na een teleurstellend jaar voor de varkenssector in 2011, verwacht de Rabobank in 2012 een herstel van de Europese varkensmarkt. Dalende voerprijzen (relatief nog wel hoog) en een lagere varkensproductie bieden kansen op een betere marge voor varkenshouders.

Verschillen in Europa
In de notitie ‘Improving but fragile outlook for EU meat industry’ kijkt de Rabobank naar de kansen en bedreigingen voor de Europese vleesindustrie in 2012. De crisis speelt daarin ook een rol. Voor de varkenshouderij in Noord-Europa ziet de Rabobank kansen, omdat deze zich tot nu toe beter door de crisis heen slaat.

De Rabobank verwacht dat het aantal zeugen in Europa eind 2012 met ongeveer 9 procent is afgenomen. De vleesproductie daalt naar verwachting met 3,6 procent, naar 21,3 miljoen ton. De afname van het aantal zeugen is groter dan van de vleesproductie. Dat komt volgens de Rabobank doordat kleinere, minder efficiënte zeugenbedrijven stoppen en de meer efficiënte grotere bedrijven die productie overnemen.

Mede vanwege de crisis, zal de varkensvleesconsumptie in Europa in 2012 met ongeveer 1 procent dalen, schat de Rabobank.

Export daalt
De export van varkensvlees buiten de EU steeg in de eerste helft van 2011 met 23 procent. Grote afnemers zijn China (328.000 ton), Zuid-Korea (88.000 ton) en Rusland (39.000 ton). Deze stijging ontstond met name door dierziektes in China en Korea en de stop op import van Brazilliaans vlees door Rusland.

Voor 2012 verwacht de Rabobank echter een daling. Binnen de EU daalt de productie en daarbuiten herstelt of groeit deze juist. Desondanks is de daling volgens de bank een stuk lager dan eerder werd gedacht. Oorzaken hiervoor zijn de voortdurende ziektedreiging in Oost-Azië, de verdere verspreiding van de Afrikaanse varkenspest en de nog steeds relatief hoge voerprijzen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer