Actieplan vermindering stalbranden

De komende jaren moeten er maatregelen genomen worden die leiden tot minder stalbranden en minder dierlijke slachtoffers door brand. Dat staat in het nieuwe Actieplan Stalbranden 2012-2016.


Het actieplan is een initiatief van Staatssecretaris Bleker (EL&I), LTO Nederland, de Dierenbescherming, de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR), het Verbond van Verzekeraars en de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het plan geeft gehoor aan de wens om stalbranden actiever te voorkomen en dieren beter te beschermen tegen de gevolgen van brand in een stal.


Preventie: van stalbouw tot bedrijfsvoering
De actiepunten in het plan richten zich op een brandveiligere bedrijfsvoering, brandveiligere stallen voor mens én dier en een verbeterd inzicht in de oorzaken van stalbranden en hun beheersbaarheid. Preventie is daarbij een sleutelwoord. Daaraan wordt onder meer invullling gegeven door het organiseren van bijeenkomsten en het ontwikkelen van een lesmodule brandveiligheid voor het onderwijs.


De initiatiefnemers van het plan vinden dat veehouders zich meer bewust moeten zijn van brandrisico’s. Hierin moeten zij worden bijgestaan door gemeenten, brandweer, verzekeraars, dierenartsen, financiers, stallenbouwers en overige adviseurs. Deze partijen dragen indirect ook verantwoordelijkheid voor de bouw en het onderhoud van een brandveilige stal en de bedrijfsvoering.


Nieuwe regelgeving
Wageningen UR onderzoekt hoe de naleving van de huidige regelgeving is én wat de mogelijkheden zijn om dieren beter tegen brand te beschermen, door bijvoorbeeld nieuwe regelgeving. Halverwege 2012 komen er adviezen rondom de regelgeving.


Op basis van dit onderzoek vindt binnen een jaar een herijking van het Actieplan Stalbranden plaats en wordt de uitvoeringsagenda bepaald voor de periode 2013 – 2016.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer