Scholing motiveren

Wim VugteveenIk spreek regelmatig varkenshouders die vragen hoeveel leerlingen varkenshouderij er nog op De Groene Campus zitten. Gelukkig kan ik nog steeds zeggen dat we die hebben. Maar ik moet er tegelijk bij zeggen dat het aantal aan het afnemen is. Dat geldt vooral voor de leerlingen die kiezen voor het dagschoolonderwijs.

Deze afname baart mij zorgen. En volgens mij die varkenshouders ook. Zeker varkenshouders die met personeel (moeten) werken. Het liefst hebben ze geschoold personeel dat verstand heeft van varkens. Dat maakt het werken wel net zo leuk en handig. Maar als het aantal varkenshouderijleerlingen afneemt, wordt de kans op het vinden van geschoold personeel kleiner en zal de ondernemer in andere vijver moeten gaan vissen.

Vaak wordt het dan iemand die geen of bijna geen verstand heeft van het houden van varkens. Dat is op zich niet erg, maar dan moet je ze wel scholen. En dat gebeurt maar zeer weinig.

Elke maand biedt de Stichting Kwalitatief Personeel Varkenshouderij (KPV) prachtige technische cursussen aan over het houden van varkens, voor met name medewerkers in de varkenshouderij. Ik ben daar zelf ook als docent bij betrokken. De cursussen variëren van varkensgezondheid tot klimaatbeheersing en van basiskennis tot verdieping. Voor elke cursus kan apart ingeschreven worden, dus wat wil je nog meer.

Het verbaast me dan ook dat er niet meer animo is dan plusminus 15 cursisten per cursus. Goed, voor het geven van een cursus is een aantal van 15 ideaal. Maar het is ook niet erg om dezelfde cursus drie keer te geven. Dus waar blijven die ongeschoolde of minder geschoolde medewerkers? Je kunt als ondernemer niet verwachten dat een ongeschoolde medewerker zelf het initiatief neemt om ’s avonds naar zo’n cursus te gaan. Degenen die dat doen, zijn met een vergrootglas te vinden.

Daar ligt toch echt een taak van de varkenshouder. Hij zal zijn personeel moeten motiveren om cursussen te gaan volgen op het gebied van de varkenshouderij. En ja, soms kost dat geld. Maar dan maak je van een ongeschoold iemand wel een geschoold iemand. Waar je wederzijds nog jaren plezier van kunt hebben. Wil je dat niet, dan is dat ook prima. Maar vraag mij dan ook niet meer of er nog varkenshouderijleerlingen op school zitten in de hoop dat één van hen bij jou in de toekomst wil komen werken. Want die kans is maar erg klein en wordt steeds kleiner.

Wim Vugteveen
Docent varkenshouderij

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer