Nieuwe DNA-info over variatie in tomen

TOPIGS heeft een aantal SNP’s (single nucleotide polymorphisms) gevonden, die voor variaties in toomgrootte en -uniformiteit zorgen. SNP’s geven de gebieden met genetische variatie voor een eigenschap aan. Door op de juiste SNP’s te selecteren, is sneller en nauwkeuriger genetische vooruitgang te boeken.

De genen die horen bij de nu gevonden SNP’s zorgen voor meer uniformiteit en minder kleine tomen. De gemiddelde worpgrootte van zeugen zónder de SNP’s is 1,2 big lager dan van zeugen mét de gencombinatie. Bij de kleinste tomen loopt dat verschil op tot 2,7 biggen, in het voordeel van de zeugen met de SNP’s.

Meer uniforme tomen met zwaardere biggen hebben invloed op de prestaties van het vleesvarken. Biggen die bij geboorte al zwaarder zijn, ontwikkelen zich over de hele lijn beter. Meer uniformiteit in het begin betaalt zich aan het eind uit in uniformere vleesvarkensgroepen met een beter resultaat op een hoger efficiëntieniveau.

TOPIGS verwacht de komende maanden meer interessante, bruikbare genetische variaties te vinden. De groeiende kennis van genomic selection gebruikt TOPIGS om sneller en specifieker vooruitgang te boeken op het gebied van genetica. Dit zorgt voor een sprong voorwaarts voor allerlei aspecten, van vleeskwaliteit tot voerefficiëntie en vruchtbaarheid tot slachteigenschappen.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer