Op zoek naar passieve observanten

Om te komen tot een maatschappelijk geaccepteerde veehouderij is het nodig om meer inzicht te krijgen in een belangrijke middengroep van ‘passieve observanten’. Dit zijn de niet uitgesproken voor- of tegenstanders van de schaalvergroting in de veehouderij. De mensen dus die zich buiten de discussie houden. Deze aanbeveling staat in een studie van Wageningen UR over maatschappelijke acceptatie van (grootschalige) veehouderijen in LOG’s.

Het is volgens de onderzoekers belangrijk meer te weten over de samenstelling van deze middengroep, hun houding, maar zeker ook de kantelmomenten in hun houding. Wanneer slaat hun gematigd positieve houding om naar actief protest?

De onderzoekers kregen als opdracht te kijken naar de redenen waarom grootschalige veehouderijen in LOG’s op weerstand stuiten. Ze keken ook naar de besluitvorming van gemeenten en provincies en de gewenste rol van de overheden in dit proces.
Een belangrijke conclusie is dat in het reconstructieproces er vooral veel communicatie is geweest tussen overheden en belangenbehartigers. De essentiële groep van bewoners van de LOG-gebieden zijn amper gehoord. Gevolg was een groeiende groep tegenstanders die terecht kwam in een spiraal van wantrouwen. Ze vertrouwen overheden niet meer, waardoor alle communicatie en boodschappen in onvruchtbare bodem valt.

Om daar verbetering in te brengen is het volgens de onderzoekers nodig om de dialoog aan te gaan met de omgeving. Om zo te komen tot een gebieds- en omgevingsgerichte oplossing voor een de ontwikkeling van veehouderijen op maat. Dat vraagt van de veehouder nieuwe kwaliteiten. Hij moet volop in gesprek gaan met zijn omgeving, het omgevingsgericht produceren. Het betekent dat de overheden deze ondernemers daarbij moeten steunen, maar ook dat de overheden verder moeten kijken dan alleen regels rond ruimtelijke ordening. De gemeenten en provincies hebben daarbij behoefte aan nieuwe handvaten op het terrein van o.a. dierenwelzijn, diergezondheid en volksgezondheid om daarmee de ontwikkelingen te kunnen beoordelen.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer