Succes met re-integratie

Eskil FleurenBij verzuim draait alles om re-integratie. Hoe eerder u de re-integratie start, hoe groter de kans op succes. In dit blog sta ik daarom graag stil wat u kunt bereiken met re-integratie.

Re-integratie eerste spoor
U wilt natuurlijk graag dat uw medewerker snel weer aan het werk kan. Ik hoor vaak dat werkgevers denken hier weinig invloed op uit te kunnen oefenen. Toch is er meer mogelijk dan u denkt. U kunt wel degelijk het verschil maken. Dat begint bij een betrokken en pro-actieve houding.

Onderhoud goed en regelmatig contact met uw medewerker en denk actief mee naar mogelijkheden om hem of haar toch gedeeltelijk, of wellicht op een aangepaste manier aan het werk te houden. Denk ook mee over een mogelijke aanpak met de re-integratieadviseur of bedrijfsarts. Hoe eerder u start met re-integratie, hoe groter de kans tot succes. Bovendien houdt u zo de drempel terug naar de werkvloer laag.

Re-integratie tweede spoor
Soms blijkt dat er voor uw medewerker geen mogelijkheden meer zijn om nog langer in uw bedrijf te functioneren. Iemand is bijvoorbeeld allergisch of heeft een blijvende beperking opgelopen. Dan wordt het tweede spoor ingezet: op zoek naar passend werk buiten uw bedrijf bij een andere werkgever. U kunt hierin ook uw steentje bijdragen.

Als u en uw medewerker bijvoorbeeld ruim van te voren al aan zien komen dat herstel binnen uw bedrijf onmogelijk is, kunt u al direct aan de bel trekken en in overleg met de bedrijfsarts het traject van het eerste spoor over laten gaan in het tweede spoor. Hoe minder lang uw medewerker thuiszit, hoe beter de kansen op de arbeidsmarkt. Daarbij zijn er ook mogelijkheden voor bij- en omscholing. Informeer voor de mogelijkheden bij uw arbodienst of verzekeraar.

Uit de praktijk
Ik heb recent te maken gehad met een medewerker die niet kon terugkeren bij de eigen werkgever. Dit is een 55-jarige werkneemster die door aanhoudende schouderklachten samen met haar werkgever besloot verder te kijken dan het eigen bedrijf. Dit omdat ook aangepast werk niet het gewenste herstel met zich meebracht.

Hoewel het niet lukte haar voor haar eigen sector te behouden, werkt ze nu ondanks haar leeftijd, met plezier bij een benzinepomp dicht bij huis. Ze kreeg daarvoor een sollicitatie- en computertraining en behield uiteindelijk hetzelfde salaris. Haar werkgever was namelijk goed verzekerd zodat het verschil zonder problemen kon worden aangevuld.

Kortom: denk actief mee over de inzet van (preventieve) re-integratie voor uw medewerker. Dat helpt!

Eskil Fleuren
Accountmanager SAZAS

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Ikigai Gisteren, 08:30
Wedstrijdje?! 24-01-2022

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer