De jeugd heeft de toekomst

Wim VugteveenVeel varkenshouders, die ik spreek, beginnen al snel over de financiële malaise in de sector. De kosten zijn al jaren te hoog en de opbrengsten te laag, waardoor er bijna geen droog brood meer te verdienen valt in de varkenshouderij.

Ook leerlingen varkenshouderij hebben het steeds vaker over de financiële malheur in hun sector. Waarschijnlijk gevoed door het thuisfront of door hun directe omgeving. Ze weten vaak precies hoe het financieel zit, hoe veel er uit gaat en hoeveel er binnen komt.

Die negatieve gesprekken over het opschorten van de aflossingen, de rekeningen die niet meer betaald kunnen worden, de investeringen die er binnenkort aan komen zijn voor leerlingen varkenshouderij ook niet niks. Ze willen graag in de varkenshouderij gaan werken, thuis overnemen of elders aan de slag. En dan horen ze zulke verhalen van financiële kommer en kwel over hun sector. Dat gaat deze jongeren niet in de koude kleren zitten.

Toch gaan de leerlingen varkenshouderij er vol voor om uiteindelijk over een paar jaar te gaan werken in de varkenshouderij. Het is hun passie. Ze volgen niet voor niks een drie- of vierjarige opleiding varkenshouderij. Ze promoten niet voor niks Varkens Vandaag op de beurs in Den Bosch. Ze willen niet voor niks mee doen met Big Challenge om zodoende de varkenshouderij in een beter daglicht te zetten. En ze werken niet voor niks, naast hun opleiding, al vele uren tussen de varkens. Kortom: zij zien een toekomst in de varkenshouderij.

Laten we ze die toekomst dan ook gunnen en niet het gevoel geven dat ze op een zinkend schip stappen of dat ze kiezen voor een verliezende partij. Praat dus niet alleen maar over de negatieve resultaten maar ook over de positieve zaken in de varkenshouderij. Die zijn er zeker.

Natuurlijk zal de varkenshouderij in Nederland er over 10 jaar er anders uitzien dan nu. Er zullen veel bedrijven verdwijnen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen toekomst is voor jongeren die nu kiezen voor de varkenshouderij. Vertel dat ook. Want de varkenshouderij in Nederland wordt pas echt een zinkend schip als jongeren er niet meer voor willen kiezen omdat ze muf zijn geslagen door de negatieve verhalen.

Wim Vugteveen
Docent veehouderij De Groene Campus

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer