MRSA laat zich niet makkelijk elimineren

Grootschalig antibioticagebruik heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de snelle verspreiding van MRSA op varkensbedrijven. Maar omgekeerd is het terugdringen van antibioticagebruik onvoldoende om de problemen te tackelen. Daar is volgens WUR-promovenda Els Broens meer voor nodig.

Meer dan verdubbeling in één jaar tijd
In 2007 werd de MRSA-bacterie op ongeveer 30 procent van de varkensbedrijven gevonden, een jaar later was dit al op 75 procent van de bedrijven, meldt Broens. De verspreiding van de bacterie vindt plaats via veetransporten. Door overdracht van varken op varken, maar ook doordat de bacterie in de veewagen aanwezig is. Varkenshouders en slachthuismedewerkers kunnen ook besmet raken met de bacterie, als ze in contact staan met levende varkens. Broens stelt dat slachthuismedewerkers die met dode varkens werken, geen risico lopen.

Hygiëne tweede toverwoord
Antibioticareductie is nodig om de kans op MRSA te verminderen, maar de bacterie kan zich ook verspreiden onder varkens die géén antibiotica toegediend Daarom zijn volgens Broens goede hygiënemaatregelen noodzakelijk om de overdracht van MRSA van varkens op mensen te beperken, evenals de verspreiding tussen varkensbedrijven.

Dit vraagt volgens de promovenda om een gezamenlijke aanpak: van varkenshouders, politici, supermarkten en dierenartsen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  10° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
Meer weer