Landbouwvakbeurs ’s-Hertogenbosch: Opvallend weinig mestverwerking

Onlangs kondigde staatssecretaris Bleker van EL&I een nieuw stelsel aan om een duurzaam evenwicht te realiseren tussen mestproductie en mestafzet. Basis van het systeem is dat elke veehouder die meer mest produceert dan hij op eigen grond kwijt kan een deel van zijn overschotmest moet aanbieden voor verwerking bij een gecertificeerde verwerker. Met deze wetenschap verwacht je op de Landbouwvakbeurs de nodige innovaties op gebied van mestafzet en mestverwerking. Niets is minder waar. Slechts een enkeling presenteerde zich op de Zuid-Nederlandse intensieve veehouderijbeurs.

Praktijkrijp
Het mestverwerkingssysteem van Aqua Purga is nu definitief praktijkrijp. Voor 12 tot 14 euro per ton mest (op basis van 25.000 ton op jaarbasis) plaatst het Duits-Nederlandse bedrijf een installatie op bedrijfsniveau. Het bedrijf neemt de dikke fractie af en laat alleen loosbaar water op het bedrijf achter. Het mestverwerkingssysteem kent drie stappen.

De mest wordt eerst met een schroefpers gescheiden in een dikke en dunne fractie. De tweede en derde stap bestaat uit enkele ?ltratiestappen, gebaseerd op waterzuiveringstechnieken. Als laatste wordt de stikstofhoudende dunne fractie door bacteriën en beluchting geschoond tot loosbaar water. Op dit moment is het bedrijf nog in gesprek met diverse waterschappen voor een vergunning voor het lozen van het water. Volgens Arjen Bakx van Aqua Purga mag dit geen problemen opleveren. “De kwaliteit van het water is immers beter dan het slootwater.”

Aquapurga

Voor de hele vergunningverlening is Aqua Purga een samenwerking aangegaan met milieuadviesbureau Roba. Dit bedrijf maakt een eerste haalbaarheidsanalyse op het bedrijf en verzorgt alle benodigde vergunningen. Bakx: “Tijdens deze haalbaarheidsanalyse wordt onderzocht of de mest binnen de verwerkingsnormen valt. Bedrijven die de gezamenlijk mest aanvoeren moeten dit afzonderlijk bemonsteren.” De exploitant van de installatie blijft eigenaar van de installatie. Er wordt met de varkenshouder een contract voor zes jaar getekend voor levering van drijfmest en afname van de dikke fractie.

Farmdryer
De firma Farmer Automation presenteerde een nieuw droogsysteem voor biomassa. Het systeem kan worden ingezet voor onder andere varkensmest vanaf 6 procent drogestof. De droogband is een doorlopende geperforeerde RVS-band, uitgevoerd met een kunststof afschraper op het eind en binnenin de retourband een spiraalborstel die verstoppen van de gaatjes voorkomt en zorgt dat de aandrijf- en omkeerrol schoon blijven.

Farmdryer

“Door gebruik te maken van doorlopende banden worden ook sterk in elkaar hangende producten op het einde goed gelost en zullen deze niet blijven hangen.” Het systeem kan worden uitgebreid met pelleteermachines om het product na het droogproces te verwerken tot pellets die ingezet kunnen worden als meststof.

Mestpool
In 2010 heeft Mestac een pilot opgezet om ervaring op te doen met een mestpool. Dit is een stelsel van mestafzet-overeenkomsten waarmee het bedrijf veehouders de mogelijkheid biedt jaarrond gegarandeerde mestafzet te hebben tegen een marktconform tarief.

Tijdens de pilot waren de deelnemers en mestdistributeurs erg tevreden over de werking van het systeem. Hierop is besloten om door te gaan met de Mestpool voor varkensmest. Continuïteit en efficiency zorgen uiteindelijk voor een betere afzetstructuur en daarmee lagere afzetkosten. Bovendien bleek de gemiddelde ophaalbijdrage lager dan reguliere mestafzetkosten. Gelet op de geheel andere afzetstructuur voor rundveedrijfmest kunnen rundveehouders niet deelnemen aan de Mestpool.

Zonnepanelen
Als één van de weinige presenteerde New Energy Systems de mogelijkheden van zonnepanelen, een techniek die slechts beperkt wordt ingezet. “Een gemiste kans”, vertelt Nico Eurelings. “Zonne-energie kan immers op diverse manieren worden omgezet in bruikbare energie. Het dakoppervlak bij agrarische bedrijven biedt bovendien veel perspectief.”

De elektriciteit die met zonnepanelen oftewel een PV-systeem wordt opgewekt, is direct aan het stopcontact beschikbaar. De opgewekte energie die niet direct wordt gebruikt kan bovendien worden teruggeleverd aan de energieleverancier. Op PV-systemen wordt in het kader van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) door de overheid exploitatiesubsidie verstrekt. Ondernemingen kunnen bovendien gebruik maken van diverse fiscale regelingen, waaronder de Energie Investerings Aftrek (EIA).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer