Nieuwe uitbetaling Duitsland

Kasper BekkerHet is een bewuste keuze geweest om met mijn voorliefde voor de vleesvarkenshouderij te gaan werken bij een fokkerijorganisatie. Vandaar ook dat de vleesvarkens regelmatig terugkomen in mijn blogs. Zo vind ik het een grote uitdaging om veranderingen in de uitbetalingssystemen door te rekenen en er vervolgens conclusies aan te verbinden. Conclusies die voor zowel varkenshouders, collega’s en andere relaties moeten zorgen voor een nieuwe kijk op de zaak. Een nieuw uitbetalingsysteem is voor mij net een cryptogram dat in je hoofd blijft zitten totdat deze is opgelost.

Binnenkort gaat in Duitsland de nieuwe uitbetaling van vleesvarkens van start. Als ik me beperk tot AutoFOM, veranderen er drie dingen: 1. Het geslacht gewicht gaat met 0,25 kg omhoog, door het veranderen van de slacht- en weegvoorschriften gaat namelijk het aanhoudingspercentage omhoog. 2. De formules voor de berekening van de gewichten van de verschillende onderdelen worden aangepast. 3. De belangrijkste Duitse slachterijen gaan de waarderingstabellen voor die onderdelen aanpassen.

In tegenstelling tot wat velen ongefundeerd roepen, weet ik al zeker: (Nederlandse) vleesvarkens met TOPIGS genetica komen qua AutoFOMpunten duidelijk hoger uit dan voorheen. Het blijkt dat er in het verleden sprake is geweest van onderwaardering van onze vleesvarkens (borgen en gelten). Dat blijkt ook uit resultaten van een onderzoek van Dr. F. Adam in combinatie met de nu voorliggende “Maskes” van Tönnies en Westfleisch.

Dr. Friedhelm Adam van de Landwirtschaftskammer NRW te Münster heeft de karkasonderdelen van de varkens uit de merkentoets van enkele jaren geleden met de nieuwe schattingsformules opnieuw berekend. Zijn algemene conclusies: de hammen worden met de nieuwe uitbetaling gemiddeld behoorlijk lichter ingeschat, de karbonades en de schouder duidelijk zwaarder. De buiken worden veel lichter en het buikvleespercentage wordt fors hoger berekend.

Specifiek voor vleesvarkens met TOPIGS genetica geldt dat in de berekeningen de hammen maar iets lichter worden, de veranderingen in de gewichten van de karbonades en de schouders zijn gemiddeld. De buikgewichten dalen veel minder dan bij varkens met andere genetica. Het vleespercentage in de buik stijgt bij TOPIGS meer dan gemiddeld.

Juist betere uitkomst op vlak van berekening van ham- en buikgewicht, zaken waar onze genetica zich relatief positief onderscheidt van andere genetica, waarderen de slachterijen met hogere punten.

Voor wat betreft het vleespercentage in de buik is dit in het nieuwe systeem minder van belang. De prijsgevoeligheid van het varkens in relatie tot zijn buikvleespercentage is bij Westfleisch meer dan gehalveerd en bij Tönnies fors gereduceerd. Omgekeerd kun je ook zeggen dat een iets vettere buik vanwege zijn vleespercentage tegen een kleinere korting oploopt. In tegenstelling tot nu zal dat in de toekomst meer dan goed gemaakt gaan worden door een extra gewicht van diezelfde buik.

Op basis van de berekeningen van Dr. Adam en de informatie van de slachterijen heb ik berekend dat vleesvarkens met TOPIGS genetica er zowel bij Westfleisch als bij Tönnies ongeveer ruim een punt op vooruitgaan. Goed nieuws voor al die varkenshouders die hun varkens bij de oosterburen afzetten.

Binnenkort zullen we weten of mijn berekende voorspelling uitkomt. Ik kan tot die tijd alleen maar hopen en er op vertrouwen dat het onderzoek van Dr. Adam blaakt van de alom geprezen “Deutsche Grundlichkeit”. Een andere variabele is nog dat slachterijen de neiging hebben om op het laatste moment de uitbetaling te wijzigen. Uitgangspunt voor mijn berekeningen is de stand van zaken op maandag 26 september 2011.

Kasper Bekker
Regiomanager TOPIGS Noord
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Partners

Listen to your farm Boehringer Ingelheim

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer