Melk komt uit de fabriek

Sander VerwoerdWaarom is dat een vreemde gedachte? Anders gezegd: wie weet nog hoe het ooit anders was? Imitatiekaas eten velen van ons dagelijks, het nepvlees vindt gretig aftrek en insecten nemen volgens sommigen de wereldvoedselmarkt over. Eén oud recept laat dat al zien: het roze goedje van de roze koeken wordt al jaren gemaakt van schildluizen. Ook rode M&M’s en aardbeienyoghurt zijn rijk aan beestjes. De Kinderen van de Keuringsdienst van Waarde maakten er een mooi item over. 

Ik ben fan van zulke feitjes en verspreid ze met alle liefde. Maar van hypotheken, belastingen en het vaderschap heb ik geen verstand. Terwijl ik toch twee jaar geleden een huis heb gekocht en in februari papa wordt. Het is toch raar dat je afstudeert en vervolgens met een hoop kennis in de wijde wereld staat, maar geen idee hebt van de belangrijkste aankoop van je leven of één van de grootste wonderen die je mee mag maken? Had dáár op school geen aandacht aan besteed moeten worden?

Voor datzelfde gevoel vrees ik, als je hoort dat de link tussen het lapje vlees en het dier niet meer wordt gelegd. Of het waar is? Ik lees het in de media en hoor het in ieder geval op straat: Kinderen hebben geen idee meer waar de melk en het vlees vandaan komen. Nu moet je mij ook niet vragen om een varken te slachten, daar ben ik eerlijk in. Maar het is wel goed dat iedereen weet welke weg onze voedingsmiddelen afleggen.

De basisschool is daar volgens mij een uitermate geschikte boodschapper voor. Op voorwaarde, dat we de feiten goed op een rijtje hebben. En dat valt nog niet mee voor ons volwassenen, kijkend naar de welles-nietes-discussies tussen vleeseters, flexitariërs en vegetariërs. Laat dus staan voor alle kindjes in de klas. Ik daag iedereen uit om zonder waardeoordeel aan een kind te vertellen hoe vlees vlees wordt. 

Als toekomstige papa in de activiteiten-ouder-commissie zie ik het al voor me. Als uitje met de hele klas niet alleen naar een (educatie)boerderij, maar ook meteen langs de slager en de supermarkt. Dan kunnen kinderen zien en leren welke soorten vlees er zijn en wat een stukje vlees kost; overal waar vlees staat kun je overigens natuurlijk ook groente lezen. Daarna lunchen met allerlei gerechtjes, waardoor kinderen leren proeven. En geen saai proefwerk tot slot, maar een leuke quiz om de kennis te testen. Zo wordt een kind wereldwijzer.

Was die van mij maar alvast vijf…

Sander Verwoerd
Crossmediaredacteur Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer