Stallenwedstrijd voor een beter imago (5/6)

De manier waarop stallen in het landschap staan, spelen een belangrijke rol bij het imago van de sector. Daarom schreef rijksadviseur voor het landschap Yttje Feddes een wedstrijd uit getiteld ‘een mooie nieuwe varkensstal’. Vijf teams ontwierpen zes stallen. Een overzicht van de inzendingen.

Inzending team Overijssel

Roundhousestal - De toekomst is aan vlees met meerwaarde

De groeiende omvang van het bedrijf Herbert & Annemarie Noordman in Lemelerveld maakt een traditioneel staltype niet meer toereikend. Daarom is een nieuw type, de Roundhousestal, gebruikt als basis.

De architect heeft bij het ontwerp van een woonhuis gebruikgemaakt van onderdelen die ook in de verschillende stallen op het erf zijn terug te vinden. Ook het bezoekerscentrum krijgt de vorm van een roundhousestal. De dieren in zeugenstallen en buitenruimten zoals speelwei, poel en varkensbos, zijn direct zichtbaar voor het publiek. Rond het mestbassin komt een varkensbos dat zal dienen als natuurlijke habitat voor de varkens en als referentie naar de bossen.

Roundhousestallen zijn bij uitstek geschikt voor een bedrijfsvoering die het midden houdt tussen regulier en biologisch. De ronde stallen worden voorzien van betonnen gevelelementen met verticale ribben, die de zoninstraling verminderen en de abstracte vorm meer detail geven.

De indeling in taartpunten geeft de varkens meer ruimte. Varkens worden niet verplaatst; het hok is berekend op de groei van het varken.

Bovenop de eisen die nu al gehanteerd worden voor 1-sterrenvlees gaat de opdrachtgever nog een paar stappen verder. Zo krijgen vleesvarkens en zeugen een ongestoord dag-en-nachtritme, stro op de vloer en tomen blijven bij elkaar. Bovendien kunnen de zeugen naar buiten om te wroeten.

Door gebruik te maken van vrijloopkraamopfokhokken worden kleine biggetjes pas na acht weken verplaatst naar hun definitieve hok. Dit verlaagt stress en antibioticagebruik.

In de toekomst wordt energie gewonnen uit mest. De stallen worden voorzien van combiluchtwassers. Naast maximale ammoniakreductie wordt ook de geuruitstoot verminderd en fijnstof afgevangen. Afgedekte voerbakken verminderen de fijnstof in de stal.

Bekijk de inzendingen van de andere teams:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer