Tijd

Chris OpschoorMomenteel lopen de agenda’s weer vol. Wat is tijd en hoeveel tijd is genoeg tijd om tijd te hebben om op tijd een beslissing te nemen, plannen voor te bereiden of zaken uit te voeren zoals het hoort of niet anders kan? Plannen is een must in een tijd waar dagen met 24 uur te kort zijn. Wie kan plannen, heeft tijd. Plannen betekent ook: tijd maken voor zaken die belangrijk zijn en misschien ook wel tijdrovend.

Echter, in een tijd waar het woord ‘efficiëntie’ gemeengoed is geworden, moeten wij (denk ik) oppassen om deze omschrijving niet te verwarren met ‘zoveel zaken in een bepaalde tijd proppen’. Massa is kassa rijmt wel, maar dan moet de massa ook een zeer goede massa zijn.

Om op het plannen terug te komen…De laatste tijd heb ik meerdere zeugen- en vleesvarkensbedrijven bezocht die zijn uitgebreid, recent of al langer geleden. Het valt mij dan op dat bedrijven die tijdig en secuur plannen, veel minder moeite hebben om door te draaien zonder dat de productie in gevaar komt. Bedrijven die wel moeite hebben gehad met de planning merken daar een jaar later nog steeds de negatieve gevolgen van.

Denk eens aan het voersysteem in de vleesvarkenshouderij dat nog niet klaar is, met als gevolg dat er twee in plaats van drie soorten voer worden gevoerd. Dat kost de eerste ronde de maximale opbrengst per varken en bovendien zijn de voerkosten hoger.

Een ander voorbeeld: gelten gedwongen dekken op 210 dagen omdat de ruimte in de opfokstal nog niet af is. Dan de adaptatie maar inkorten, want het aantal dekkingen per week moet wel worden gehaald. Of het dubbel opleggen van biggen omdat de afdeling gespeende biggen nog niet warm te stoken is. Etcetera.

Bij al deze zaken komt steeds hetzelfde punt terug, namelijk tijd. Mijn advies is: neem de tijd om vervolgens tijd te hebben om een planning te maken die de tijd niet in het nauw brengt. Op deze wijze kunnen beslissingen rustiger en meer overwogen genomen worden.

Mijn inziens zal dan ook de kwaliteit van de uitvoer verbeteren, met een hogere efficiëntie tot gevolg. In een tijd waarin de kosten hoog zijn, is het noodzakelijk dat de juiste beslissingen op tijd worden genomen om faalkosten te voorkomen. Hoewel het ene spreekwoord zegt ‘De tijd heelt alle wonden’, luidt het andere spreekwoord: ‘Voorkomen is beter dan genezen.’

Chris Opschoor
Bedrijfsadviseur Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer