Lidl België stopt met verkoop gecastreerd varkensvlees

Lidl België stopt vanaf 1 januari met het verkopen van gecastreerd varkensvlees. Dit is een succes voor de Stichting Varkens in Nood die samen met de Belgische dierenbeschermingsorganisatie GAIA optrekt in de strijdt tegen het onnodig castreren van biggen.

Internationale doorbraak
Uit angst voor berengeur is het vlees van niet-gecastreerde varkens in België nog nauwelijks te vinden. Anders dan in Nederland waar Lidl ook een van de eerste supermarkten was die overstag ging. Na de overwinning in eigen land zocht Varkens in Nood contact met haar Belgische zusterorganissatie die ook al jaren pleit voor een castratiestop. Varkens In Nood noemt het besluit van Lidl een ‘internationale doorbraak’.

Nutteloos automatisme
Hans Baaij, directeur van Stichting Varkens in Nood denkt dat het aantal biggen dat in 2012 niet meer gecastreerd wordt, zal stijgen van 4,5 miljoen nu, naar 10 miljoen: “Als blijkt dat het castreren van biggen een nutteloos automatisme is, zullen steeds meer supermarkten in België en Duitsland castratieloos varkensvlees eisen.” Volgens Baaij is ook in Duitsland langzaam het taboe op berenvlees aan het verdwijnen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer