Rendabele mineralenconcentraten

De productie van mineralenconcentraten uit dierlijke mest was in 2009 en 2010 alleen rendabel met een mestaanvoerprijs van 11 tot 13 euro per ton. LEI Wageningen UR onderzocht de haalbaarheid van acht installaties met omgekeerde osmose in deze periode. Hierbij is er wel van uitgegaan dat de leverancier van de mest zelf de kosten voor transport, wegen en bemonsteren voor zijn rekening neemt.


Niet verrassend is de conclusie dat de rentabiliteit sterk afhankelijk is van de aanvoerprijs van ruwe drijfmest en de opbrengstprijs van mineralenconcentraten. De opbrengstprijzen voor de mineralenconcentraten zijn daarbij weer sterk afhankelijk van de prijzen van concurrerende (kunst)meststoffen.


Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwbouwkosten voor deze installaties op 7 tot 8 euro per ton aangevoerde mest liggen. De inrichting van de installatie heeft ook veel invloed op de rentabiliteit. Door andere bewerkingsstappen toe te voegen, zoals het terugwinnen uit vergisting of het verder bewerken van dikke fractie, kan meer waarde worden gecreëerd.

Eindgebruikers van de mineralenconcentraten waarderen het product over het algemeen positief. Het wordt vooral toegepast op grasland en in mindere mate op snijmaïs en consumptieaardappelen. In de praktijk werden de mineralenconcentraten vooral gebruikt in een straal van 25 kilometer rond de installatie.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer