Varkenshouders zijn het zat

De tijd is rijp om een tegengeluid te laten horen vanuit de varkenshouderij, vinden de initiatiefnemers van Varkens Vandaag. Zij zijn de negatieve mediaberichtgeving over de sector meer dan zat. En zij zijn niet de enigen, bleek maandagavond. Honderden varkenshouders en mensen uit de periferie kwamen naar Boekel om te horen wat de initiatienemers eigenlijk wilden.


Volgens mede-initiatiefnemer en varkenshouder Jan Vogels moeten varkenshouders echter de schuld niet langer bij de media neerleggen. In plaats van in de verdediging te kruipen moet de sector in de aanval. Met verhalen over hoe de sector echt in elkaar zit. Ingrid van der Sterren, communicatiedeskundige en adviseur van Varkens Vandaag, gaf de aanwezigen een aantal voorbeelden van ideeën en projecten die nu al lopen. Dagblad Trouw komt bijvoorbeeld op initiatief van Varkens Vandaag met portretten van duurzame varkenshouders en Omroep Max is geïnteresseerd in een tv-item waarin oud-varkenshouders op bezoek gaan bij de huidige generatie varkenshouders. Het zijn voorbeelden van initiatieven die vanuit de sector zelf zijn genomen. Dat is ook één van de boodschappen die Varkens Vandaag de zaal meegeeft. Nieuws kun je zelf maken.
 


Adoptiebureau
Varkens Vandaag wil dan ook graag fungeren als een adoptiebureau die initiatiefnemers verder helpt ideeën uit de sector te realiseren. Dat wil niet zeggen dat Varkens Vandaag de ideeën overneemt en uitvoert. Ze stelt haar deskundigheid en medianetwerk ter beschikking aan de initiatiefnemers. Bovendien probeert Varkens Vandaag koppelingen te maken tussen initiatiefnemers en bedrijven die projecten willen adopteren.


De initiatiefnemers krijgen vanuit de hele sector complimenten voor hun initiatief, al kwamen er uit de zaal ook vragen waarom dit niet landelijk kan worden opgepakt. Volgens Vogels is dat ook geprobeerd, maar was de tijd daar nog niet rijp voor. Hij ziet ook niets in het zoeken naar een landelijk gezicht van de sector. “Wij kunnen dat als varkenshouders heel goed zelf.”


 


De varkenshouders waren aan het begin van de avond geïnspireerd door het verhaal van Henny Swinkels van de VanDrie groep. Hij liet maar weer eens zien hoe het kan. De kalversector heeft vanaf het begin van de jaren negentig problemen op het terrein van gezondheid en welzijn met succes aangepakt. Onder andere door goed samen te werken met partijen die kritiek leverden op de sector. Indirect gaf hij ook een aantal duidelijke waarschuwingen aan de initiatiefnemers. Een goede dialoog kan niet zonder het erkennen van de door de maatschappij ervaren problemen. “En je bent nooit klaar, want er komen steeds nieuwe onderwerpen op je pad.” Bovendien ziet Swinkels Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) ook als een kans. De afkorting is ook te gebruiken als More Value Opportunity. Hij citeerde Einstein door te stellen dat problemen nooit worden opgelost vanuit de context waarin ze zijn ontstaan. “Een imago wijzig je dan ook niet door een ander verhaal te vertellen, maar door je identiteit aan te passen. Dan volgt het imago vanzelf. Maar doe het vooral als sector samen. Alleen dan heb je kans van slagen.”
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer